Rasmussen wint bergrit in de Vuelta

Michael Rasmussen van de Rabowielerploeg heeft gisteren de zevende etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. In de eerste bergrit bleef de Deense renner zijn achtervolgers een kleine minuut voor.

De laatste dertien kilometer omhoog werkte de voormalige wereldkampioen mountainbiken in zijn eentje af. ,,Dit hadden we effe nodig'', reageerde ploegleider Frans Maassen opgelucht na de zege van zijn nieuwe kopman. De Raboploeg kende tot dusver een teleurstellend seizoen.

Rasmussen (29) fietst pas drie jaar tussen de profs op de weg. Na zijn wereldtitel op de mountainbike ging de Deen in 2001 in zijn land bij de formatie CSC aan de slag. Afgelopen winter ging Rasmussen naar de Raboploeg waar hij werd gehaald om kopman Levi Leipheimer in de bergen te ondersteunen.

In Spanje nam Rasmussen gisteren de rol over van Leipheimer. De Amerikaan, in het eerste weekeinde van de Ronde van Frankrijk tegen het asfalt gekwakt en geblesseerd naar huis vertrokken, slaagde er in de eerste week van de Vuelta ook niet in zijn gebrek aan inhoud en vorm te verbloemen.

In Rasmussen kreeg de ploeg een ideale nieuwe blikvanger. De Deen ontbrak in de Tour. In mei brak hij tijdens een training voor de Tour in de Alpen een middenhandsbeentje en raakte hij even uit beeld. In de Ronde van Catalonië had hij al wel aangetoond een klimmer te zijn met de zege in het bergklassement.

Rasmussen keerde door de etappezege weer terug in de toptien van het algemeen klassement van de Vuelta. ,,Het is mijn belangrijkste zege uit mijn loopbaan'', zei de gelukkige Deen in de Franse aankomstplaats Cauterets. ,,Ik houd ervan om in de Ronde van Spanje te koersen. Iedereen vliegt er hier direct in. Net als bij het mountainbiken. Dit is een droom. En belangrijk voor de ploeg.''

De strijd om de gouden leiderstrui wordt nog steeds aangevoerd door de Spanjaard Isidro Nozal.