Querida Máxima,

Geen grotere morele cheerleader dan Nederland. ,,Een voorvechter van seksuele, politieke en raciale tolerantie.'' Ach, soms zijn de ideeën van jouw Argentijnse landgenoten over het verre Nederland ook zo hopeloos schattig achterhaald. De kenschets van gidsland Holland stond in een recensie die de Argentijnse krant La Nacíon schreef over de hier sinds een week draaiende Nederlandse speelfilm Zus & Zo (Tres hermanas y dos novios).

Je kunt het de Argentijnen ook nauwelijks euvel duiden dat ze niet weten dat die film vorig jaar in Nederland in première ging uitgerekend op de dag dat een intolerante gek een politicus doodschoot die triomfeerde door het mobiliseren van de gefrustreerde onverdraagzamen. Neen, in Argentinië is Nederland toch nog vooral het verlichte land en het huidige Rotterdam is heel ver weg.

De recensies van de erg Amsterdamse zedenkomedie over nichtenliefde en huwelijkssleur zijn redelijk positief. De nationale dagbladen Clarín en La Nacíon geven de film vier en drie sterren. Alleen de recensent van de Engelstalige krant Herald maakt duidelijk het een reuze zeikfilm te hebben gevonden die mikt op ,,makkelijke lachers''.

Zus & Zo wordt in de Argentijnse hoofdstad prominent onder de aandacht gebracht. Tussen de reclameborden van Mauricio Macri (rechts) en Anibal Ibarra (links) – die morgen in verkiezingen wedijveren om het burgemeesterschap van Buenos Aires – zie je in het centrum overal posters hangen met de schalkse krullenkoppen van Sylvia Poorta, Anneke Blok en Monic Hendrickx. De Nederlands gesproken en – op tussenzinnetjes en krachttermen na – Spaans ondertitelde film draait in maar liefst elf bioscopen.

De bioscoopzaal in het Unicenter winkelcentrum waar ik zondagavond de film bekeek, was met 53 bezoekers goed gevuld. Niemand liep voortijdig weg. En er werd stevig gelachen om die Hollandse familieleden die zo ostentatief worstelen met hun seksuele eigenaardigheden. Of er in Nederland echt zoveel mafketels rondlopen, vroeg de Argentijnse vrouw naast me toen ze doorhad waar ik vandaan kwam. Ik heb het geloof ik niet overtuigend kunnen tegenspreken. De film is een hit. Tot gisteren zijn er 16.014 bezoekers geweest.

Ja, Holland trekt de aandacht. Het andere nieuwsfeit dat uitgebreid belicht is, betrof de regeling dat in Nederland voortaan hasj in de apotheek verkrijgbaar is. Op de televisie verschenen zomerse beelden van overdadig in parken blowende Koos Koetsen.

En dan was er ook nog voornaam Oranjenieuws dat alle landelijke kranten deze week vertraagd brachten. `Hoofdpijn voor de Hollandse troon', kopte het grootste dagblad Clarín maandag. ,,Terwijl de populariteit van de Argentijnse Máxima niet ophoudt te stijgen, zeker nu ze een baby verwacht, bezorgt een toekomstig lid van het Koninklijk Huis de Nederlandse monarchie kopzorgen'', zo begint het artikel. Waarna uitgebreid wordt uitgelegd dat Mabel Wisse Smit op goede voet verkeerde met een doodgeschoten drugscrimineel.

In Nederland maakt men zich druk over het milieu waar jij vandaan kwam, maar hier gebeurt straks net zoiets. Nóg zo'n weekje Holland in Argentinië en het koningshuis krijgt pas echt koppijn. Dan roept de Argentijnse regering je gewoon terug naar huis. Kop op meid.

Buenos_Aires@nrc.nl