Politieakkoord Beneluxlanden in de maak

Nederland, België en Luxemburg willen een politieverdrag sluiten, zodat agenten uit de landen elkaar kunnen helpen bij ordeverstoring. Dat hebben de Nederlandse en Belgische ministers van Justitie bevestigd.

De Nederlandse minister van Justitie Donner en zijn Belgische collega Dewael bespraken gisteren het verdrag in Rome, voorafgaand aan een reguliere vergadering van de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken.

Een Benelux-politieverdrag is volgens Donner wenselijk, omdat de bestaande verdragen voor politiesamenwerking van de Schengenlanden ,,in verval zijn geraakt'.

Wat wél werkte, was een speciaal `gelegenheids'-politieverdrag tussen Nederland en België, tijdens het Europees kampioenschap voetbal in 2000. Beide landen spraken toen af dat ze elkaar zouden helpen bij ordeverstoringen. ,,Dat werkte goed. Daarom willen wij dat nu meer structureel vorm geven', zegt Donner. Ook andere EU-landen hebben, in de vorm van één-tweetjes, samenwerkingsakkoorden om de grensoverschrijdende criminaliteit aan te pakken. En België en Luxemburg assisteren elkaar al geregeld.

Volgens specialisten bij de Europese Commissie is grensoverschrijdende politiesamenwerking een groot probleem. Het coördinatie-orgaan daarvoor, Europol in Den Haag, werkt slecht omdat nationale politiediensten niet willen meewerken. Europol is ze te anoniem, te ver weg. Zet commandanten in de grensregio bij elkaar aan tafel, zeggen deze specialisten, en ze zijn bereid om elkaar te helpen. ,,Dan heeft de andere partij een `gezicht'. Dan weten ze waar hun informatie naartoe gaat.'

Volgens minister Dewael is het de bedoeling dat ,,de Nederlandse politie op Belgisch grondgebied en omgekeerd in uniform en gewapend kan optreden'. Maar Donner spreekt dat tegen. Tegen uniformen heeft hij geen bezwaar, maar wapens mogen Belgen en Nederlandse agenten op elkaars grondgebied van hem ,,volstrekt niet' gebruiken. Hot pursuit over de grens, zegt hij, is dus niet aan de orde. Het idee is dat agenten elkaar ,,vergezellen', waarschuwen, informatie delen of als waarnemers op elkaars grondgebied opereren.

Gerectificeerd

Dewael

In het artikel Politieakkoord Beneluxlanden in de maak (13 september, pagina 2) is sprake van de Nederlandse minister van Justitie Donner en zijn Belgische collega Dewael. Dewael is minister van Binnenlandse Zaken.

    • Caroline de Gruyter