Pechiney zwicht voor bod Alcan

Het Franse aluminiumconcern Pechiney is gezwicht voor de avances van de Canadese concurrent Alcan. De nieuwe combinatie streeft het Amerikaanse Alcoa voorbij als grootste aluminiumproducent van de wereld.

Alcan bracht deze zomer al een bod uit van 41 euro per aandeel op het Franse bedrijf, waarbij het in totaal om 3,4 miljard euro ging. Pechiney, dat in Vlissingen een groot productiebedrijf heeft, wees dat krachtig van de hand als onvoldoende. Begin september bood Alcan informeel 47 à 48 euro per aandeel om de directie voor zich te winnen. De Canadezen vingen opnieuw bot en besloten erop te gokken dat de aandeelhouders het eerste bod in meerderheid zouden accepteren. Voordat het zover kwam is nu alsnog met de directie van Pechiney een akkoord bereikt. De totale overnamesom bedraagt nu 4 miljard euro, 48,50 euro per aandeel.

De notering van het aandeel Pechiney op de effectenbeurs in Parijs was vrijdag in afwachting van mededelingen van de directie opgeschort. Bij de hervatting van de handel ging de koers omhoog met 2,5 procent van 46,26 euro naar 47,40 euro.

Alcan en Pechiney sloten in 1999 al een fusieakkoord, samen met het Zwitserse Alusuisse. De Europese Commissie haalde daar een streep door, omdat een te sterke machtspositie zou ontstaan. Maar de afgelopen jaren is het concentratieproces verdergegaan en er zijn nu nog maar vier grote partijen: Alcoa, Alcan, Pechiney en Norsk Hydro.

Het Brits-Nederlandse staalconcern Corus beschikt ook nog over een alumiuniumpoot, die aanvankelijk aan Pechiney verkocht zou worden. De Nederlandse commissarissen van Corus, het voormalige Hoogovens waaronder de aluminiumpoot valt, hielden de verkoop echter via een gang naar de Ondernemingskamer tegen. Pechiney heeft tot volgende maand nog wel een exclusief recht voor nieuwe onderhandelingen over de aluminiumpoot van Corus. Topman Jean-Pierre Rodier zei eerder dit jaar bereid te zijn daarvoor ruim 500 miljoen euro te betalen. Het veto van de Nederlandse commissarissen zorgde voor het vertrek van Corus-topman Tony Pedder. Saillant is dat die door Pechiney-bestuurder Philippe Varin werd opgevolgd. Varin heeft zich tot dusver slechts in algemene termen uitgelaten over de toekomst van de aluminiumpoot van Corus.

Pechiney had vorig jaar een omzet van 11,9 miljard euro en Alcan was goed voor 12,5 miljard dollar. Samen overtreffen ze ruimschoots de 20,3 miljard dollar van Alcoa. De nieuwe combinatie krijgt 88.000 werknemers.