Nieuwe opmaak

Toen ik de wetenschapsbijlage van 6 september opsloeg zag ik tot mijn schrik dat dit katern, dat ik altijd met veel aandacht lees, een ingrijpende restyling heeft ondergaan, met onder meer de volgende vernieuwingen:

1) Ondertitels en tussenkopjes zijn rood afgedrukt.

2) De eerste woorden van de leaders zijn rood afgedrukt.

3) De rubriek `Ophef' is op een rode achtergrond afgedrukt.

4) Een rood ingekleurde foto (op pagina 43).

Ik vind deze vormgeving erg glossy. Zij doet hierdoor afbreuk aan het degelijke karakter van de wetenschapsbijlage. Bovendien geeft al dit rood een onrustig paginabeeld en zijn de koppen en kopjes hierdoor moeilijker te lezen, om nog maar te zwijgen van de rubriek Ophef. Niet alleen is die slecht leesbaar, ook wordt de inhoud ervan overdreven benadrukt. De naam `Ophef' is trouwens niet bepaald een visitekaartje voor de wetenschap. Waarom niet gewoon `Actualiteiten'?

Ik hoop dat u de hier gesignaleerde veranderingen onmiddellijk wilt terugdraaien en dat u er alles aan zult doen om de toenemende domheid in Nederland met een informatief wetenschapskatern te (blijven) bestrijden. In dit verband zou ik het toejuichen als de bijlage soms wat dieper ingaat op technische details: ik zie liever hier en daar een formule dan de rode vlekken uit de hier besproken editie.

    • Oele Koornwinder Per E-Mail