Nederlands elftal?

Het Nederlands elftal verspeelde door een nederlaag tegen Tsjechië de mogelijkheid zich direct voor het EK van 2004 te kwalificeren. Hoe verder?

Hans Kraaij senior, voetbalanalist: ,,Met de play-offduels voor de boeg ligt een koerswijziging niet voor de hand. De nederlaag tegen de Tsjechen moet worden genuanceerd: door de snelle rode kaart voor Davids konden alle tactische plannen al na twaalf minuten de prullenbak in. Het Nederlands elftal heeft goede spelers, maar helaas zijn er wat problemen. Zo is zelden sprake van een vast systeem en halen sommige voetballers hun clubvorm nooit in Oranje. Bovendien ontbeert de selectie mentale weerbaarheid. Omdat bondscoach Advocaat nog twee zware wedstrijden moet spelen om het EK te halen, is dit niet het moment om een generatiewisseling door te voeren. Advocaat heeft nog een ander probleem, en dat is het uitdijende medialandschap. Er zijn te veel voetbaljournalisten met een te grote invloed op de massa. Ik verlang weleens terug naar de tijden van Herman Kuiphof, waarin er meer dan nu sprake was van waarden als onderbouwde kritiek, objectiviteit en relativeringsvermogen.''

Herman Kuiphof, oud-sportjournalist: ,,Ik bepleit een algehele koerswijziging, maar pas als we het EK hebben gehaald. Het huidige elftal zit in het slop, spelers als Frank de Boer of Reiziger zijn over the hill. Bovendien slaagt bondscoach Advocaat er niet in topspitsen als Kluivert en Van Nistelrooy succesvol samen te laten spelen. Ik stoorde me ook aan het gedrag van Davids. Hij was door zijn domme rode kaart verantwoordelijk voor de nederlaag. Davids is een misselijk ventje dat zich op en buiten het veld telkenmale misdraagt. Het lijkt echter wel dat de Nederlandse pers hem niet durft aan te pakken omdat hij een donkere huidskleur heeft. Van de commentatoren van SBS6 word ik ook niet vrolijk: kennelijk is één magere screentest voldoende om daar aan de slag te kunnen. Populisme viert hoogtij, maar die ontwikkeling is al langer aan de gang in de sportjournalistiek.''

George Knobel, oud-bondscoach: ,,Tegen Tsjechië speelde het Nederlands elftal lang met tien man, dat vervormt het wedstrijdbeeld enorm. Het lijkt wel of de meeste spelers duels voor het Nederlands elftal beschouwen als een gezellig uitstapje, in plaats van een belangrijke wedstrijd. Soms is het dan verstandig voor een bondscoach om een signaal af te geven, zoals het op de bank zetten van falende spelers. Ik vraag me af of sommige jongens nog wel tot het gaatje willen gaan, of ze bij wijze van spreken bereid zijn te sterven voor hun land. Ik zag ook nog flitsen van het EK-kwalificatieduel tussen Duitsland en Schotland. Het was een armetierige wedstrijd met uitgesproken werkvoetbal, maar beide ploegen gingen als gekken tekeer. Het was voor alle spelers de wedstrijd van het jaar, terwijl je je bij Oranje wel eens afvraagt of onze voetballers überhaupt weleens `de wedstrijd van het jaar' spelen.''

Günter Netzer, voetbalanalist voor de Duitse televisie en voormalig Duits international: ,,Na afloop van de laatste oefeninterland tussen Duitsland en Nederland, die jullie met 3-1 wonnen, noemde onze doelman Kahn Oranje een wereldploeg. Dat zegt hij niet zomaar, want welk team kan beschikken over Van Nistelrooy, Kluivert, Makaay, Hasselbaink en Van Hooijdonk? Ofschoon ik ervan overtuigd ben dat Nederland het EK haalt, blijft de moeizame kwalificatiereeks opvallend.''

Adrie van Tiggelen, 56-voudig international en Europees kampioen in 1988: ,,De commotie over Oranje is terecht, de ploeg speelt niet best. Ik mis een vast systeem, bovendien lopen er te veel spelers op verkeerde posities. Een bondscoach moet keuzes maken, en dat gebeurt te weinig. Als Davids zich, zoals tegen Oostenrijk, niet aan zijn taken houdt, moet je hem na vijf minuten wisselen. Als Van Nistelrooy en Kluivert niet goed samen kunnen spelen, dan moet een van die jongens op de bank plaatsnemen. Het Nederlands elftal dat in 1988 Europees kampioen werd, speelde volgens een duidelijk systeem. We wisten waar we aan toe waren, ook bij blessures en schorsingen bleef het raamwerk intact. Dit Oranje speelt iedere keer weer op een andere manier, daar worden voetballers niet vrolijk van.''