My Morning Jacket: It Still Moves

Het derde album van de folkrockband My Morning Jacket, It Still Moves, kent wederom weer een eigen sfeer, zonder overigens een conceptalbum te willen zijn. High Noon in een vredelievend stadje, zoiets.

Het songwriterschap van frontman Jim James krijgt steeds meer karakter, maar bepalender voor het geluid van deze plaat is de productie. Terug van weggeweest zijn de met veel echo opgenomen koortjes, die de immer schoonheid najagende composities een duivelse ondertoon meegeven. Nieuw zijn de op de gekste momenten opduikende blazerssecties en de welgemikte vegen op een orgel. Dat maakt It Still Moves met afstand de best geproduceerde plaat van de band terwijl alles een stuk minder glad klinkt dan op zijn voorganger. Een wereldband die wars is van alle modes zo te zien rijpen op de plaat is al mooi, maar als zulke tijdloze en broze nummers je telkens weer door merg en been gaan, neem je helemaal je Stetson af.

(RCA/BMG)

    • Nanne Tepper