Lindh en kinderen per e-mail bedreigd

De Zweedse politie zegt beelden te hebben van de vermoedelijke moordenaar van de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Anna Lindh. De opnames, die afkomstig zijn van de bewakingscamera's van het warenhuis waar Lindh woensdag werd neergestoken, zijn nog niet publiek getoond. De politie wil ze eerst laten zien aan ooggetuigen van de aanslag. Leif Jennekvist, commissaris van politie in Stockholm, noemt de kans dat de dader gepakt wordt ,,aanzienlijk''.

Volgens de krant Dagens Nyheter zou de politie op zoek zijn naar een ongeveer 50-jarige vrouw die de dader van dichtbij zou hebben gezien. De autoriteiten hebben een telefoonnummer voor tipgevers opengesteld.

Het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat Lindh twee weken geleden e-mails heeft ontvangen waarin bedreigingen tegen haar en haar twee kinderen werden geuit. Volgens de Zweedse radio zou de minister daarin zijn getypeerd als een ,,bitch die hongert naar macht en op schoot zit bij de grote bedrijven''. De e-mails zouden destijds niet aan de politie zijn doorgegeven.

Tijdens een gezamenlijk televisie-optreden verklaarden diverse politieke leiders gisteren dat aan een verscherpte bewaking van politici wellicht niet langer te ontkomen is. Van een debat over de invoering van de euro, waarover morgen in Zweden een referendum wordt gehouden, zagen de politieke leiders af. Wel riepen ze de kiezers op zondag naar de stembus te gaan.

ANALYSE: pagina 4