IAEA geeft Iran tot november de tijd

Het Internationaal Atoomagentschap IAEA heeft gisteren in Wenen een resolutie aangenomen waarin Iran tot 31 oktober de tijd krijgt om duidelijkheid te verschaffen over zijn nucleaire programma. Iran heeft gedreigd de samenwerking met het IAEA te verbreken.

Na de beslissing stapte de Iraanse delegatie boos op met het dreigement dat Iran de betrekkingen met het IAEA zal ,,heroverwegen''. Iran heeft meermaals gezegd dat het opleggen van een deadline de kwestie alleen maar zal verergeren. ,,Wij wijzen deze resolutie in scherpe bewoordingen af'', zei het hoofd van de Iraanse delegatie, Ali Akbar Salehi.

De resolutie van gisteren, die is ingebracht door Australië, Canada en Japan, roept Iran op tot ,,grotere samenwerking'' met het atoomagentschap om duidelijkheid te creëren over Irans vermeende kernwapenprogramma. Zij stelt geen duidelijke consequenties wanneer Iran niet aan die eis voldoet. Maar de resolutie, die zonder stemming werd aangenomen, houdt wel de mogelijkheid open de kwestie voor te leggen aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Meer dan twintig van de 35 leden van het IAEA-bestuur, waaronder de Verenigde Staten, die eerder een dergelijke resolutie hadden ingebracht, hadden kenbaar gemaakt in te zullen stemmen met de resolutie.

Volgens Salehi is de resolutie een afspiegeling van de territoriale wensen van de Verenigde Staten. ,,Op dit moment is er niets wat hun gevoelens van wraak en een behoefte aan confrontatie en oorlog kan wegnemen'' aldus Salehi in een verwijzing naar de VS. ,,Het is geen geheim dat de huidige Amerikaanse leiding, of op zijn minst de invloedrijkste kring, het idee aanhangt van een invasie van opnieuw een ander land met als doel het gehele Midden-Oosten om te bouwen en om te vormen.''

De Amerikaanse afgevaardigde Kenneth Brill noemde het dreigement van Salehi dat Iran mogelijk de samenwerking met het IAEA wil verbreken ,,veelzeggend''. ,,Dat geeft enkel aan dat ze iets te verbergen hebben'', aldus Brill.

Wantrouwen over het Iraanse kernwapenprogramma bestaat al sinds Rusland zich bereid toonde twee onvoltooide kernreactoren in Bushehr af te bouwen. Maar het nam verder toe toen vorig jaar bleek dat Iran ook bouwde aan een fabriek voor zwaar water. Een civiele toepassing daarvan is niet erg waarschijnlijk. Washington is ervan overtuigd dat Iran kernwapens bouwt.