Hitte zorgt voor lagere wijnoogst in Frankrijk

Door de extreme hitte en droogte van deze zomer is de opbrengst van de wijnoogst in Frankrijk veel lager dan normaal. De wijn is echter wel van zeer goede kwaliteit.

Dit heeft het Franse ministerie van Landbouw gisteren bekendgemaakt. Dit jaar zal het totale volume maar liefst 15 procent lager uitkomen dan gemiddeld het geval is. De smaak is echter ,,uitstekend'', aldus het departement.

Volgens de statistieken van het ministerie is dit jaar zo'n 48 miljoen hectoliter wijn geproduceerd. Gemiddeld werd de afgelopen vijf jaar steeds bijna 57 miljoen hectoliter binnengehaald. De oogst van dit jaar is de kleinste sinds 1991. Door de warmte zijn de druiven gemiddeld drie weken eerder binnengehaald dan normaal.

De druiven in de wijnstreken Bourgogne en Beaujolais hebben het meeste te lijden gehad van de weersomstandigheden. In die regio's heeft de zonneschijn ,,een vernietigende werking'' gehad op de druiven en zijn veel trossen verdord.

Het Franse ministerie van Landbouw heeft geen uitspraken gedaan over de prijsverhogingen die mogelijk het gevolg zijn van de hitte.