Het klinkt misschien bot

EEN BOTTE Nederlander, dat moet een pleonasme zijn, zoals een wellevende Nederlander een tegenspraak.

GA MAAR NA. Ouderen die zich `aanvullend' willen verzekeren nu zij door de kabinetsbezuinigingen worden getroffen, krijgen van verzekeraars alleen een beperkt pakket, moeten zeer hoge premies betalen of worden geweerd.

Een woordvoerder van Nationale Nederlanden: ,,Het klinkt misschien bot, maar een brandend huis verzekeren wij ook niet''.

NOG EENS 87 miljard dollar vraagt president Bush aan het Amerikaanse Congres voor de oorlog tegen het terrorisme. Het bedrag komt bovenop de 79 miljard dollar die hij dit jaar van het Congres kreeg.

Waarmee deze oorlog al bijna een derde kost van de hele Vietnamoorlog, die de basis onder het internationale financiële stelsel toen heeft opgeblazen.

OPNIEUW ZULLEN er Amerikaanse doden vallen, waarschuwde de president. Dat zou een Nederlandse minister niet tegen zijn volk zeggen, die prijst zichzelf dat hij zijn soldaten uit de wind weet te houden.

Maar wie o wie zal straks de financiële rekening voor de oorlog betalen? Daarover zwijgt de president.

WAARMEE DEZE Amerikaanse regering volgens haar critici niet alleen van haar buitenlandse politiek, ook van de economie een bende maakt. Bezuinigingen, belastingverhoging of een gierend hoge rente, vroeg of laat zou er geen ontsnappen aan zijn.

NOG BETAALT Azië de Amerikaanse tekorten. Dat wil zeggen, schieten vooral Japan en China de Verenigde Staten voor. Maar het belang van Japan hierbij is niet per se ook dat van China, economisch noch politiek. Hoe verstandig is het dan van de VS om China te pressen zijn munt te revalueren?

EN HOE VERSTANDIG is het dan om het pressen door de EU aan Europees commissaris Chris Patten over te laten, die als laatste Britse gouverneur van Hongkong bewees geen vriend van Peking te zijn?

China trekt al geld terug uit de VS. Japan voert zijn aandeel op. Al hoeft tussen beide geen causaal verband te bestaan.

GLOBALISERING heeft een neveneffect. Heineken is in Singapore via een dochter en ABN Amro in Hongarije via een dochter voor miljoenen opgelicht. Globalisering begint normaal te worden.

IN SAOEDI-ARABIË protesteren geestelijken en geleerden tegen het streven islamitische vrouwen naar ongelovige westerse vrouwen te modelleren. De islam is geen achterlijke cultuur?

Zoals alle onderdrukkers weten ook deze wat onder hun slachtoffers leeft. Zijn vrouwen in staat zowel werk binnens- als buitenshuis te verrichten? ,,De eersten die dat tegenspreken zijn werkende vrouwen zelf.''

ARGENTINIË, DAT door de rampspoed die het over zichzelf afriep aan de bedelstaf raakte, groeit weer, groeit zelfs harder dan welk ander Zuid-Amerikaans land ook.

Het sloot met het IMF een akkoord over zijn schulden, waarbij gruweleisen als verhoging van energietarieven onder Amerikaanse druk in aanvaardbare eisen werden veranderd, dat wil zeggen zonder concrete afspraken over het tijdstip van ingang.

MASSA-ONTSLAG bij Vroom & Dreesmann. Twaalf van de zeventig warenhuizen gaan dicht, 2.300 van de 14.000 personeelsleden verliezen hun baan. Bij een recessie vallen de zwakste bedrijven als eerste om.

ABP EN PGGM kregen de kous op de kop.

De institutionele beleggers waren beledigd omdat ze met het mes op de keel de beloning van de nieuwe Ahold-topman moesten goedkeuren. Op hun brief op hoge poten kregen ze een brief terug: de gang van zaken was inderdaad minder gelukkig geweest, maar de beloning veranderde niet.

Het klinkt misschien bot, maar zijn ze nooit eerder op een aandeelhoudersvergadering geweest, nooit eerder op een Nederlandse aandeelhoudersvergadering geweest dan misschien?

    • Paul Friese