`Het is zeker dat de Israëliërs geen vrede willen'

Zesentwintig Palestijnse gezinnen zijn deze week dakloos geworden in Hebron, toen het Israëlische leger hun flatgebouw met de grond gelijk maakte.

Een indrukwekkende stapel beton, staal en stoffig puin is alles wat er is overgebleven van een groot, nieuw gebouw op een groene heuvelflank in de Palestijnse stad Hebron.

Een door het Israëlische leger gezochte Palestijn had zich dinsdag op het dak van het gebouw verschanst en vandaar het vuur geopend. Het leger bestookte daarop het gebouw, eigendom van Rahid Qawasmeh, en doodde de gewapende man, Ahmed Badr. Vervolgens gaven de soldaten alle bewoners bevel het pand te verlaten. Ze bliezen het gebouw op, maar de structuur bleef volgens ooggetuigen gedeeltelijk overeind, en de volgende dag kwamen ze met nog meer explosieven om het werk helemaal af te maken. Meer dan 120 mensen onder wie veel kinderen, bejaarden en een paar zwangere vrouwen, werden dakloos.

De berg van ingestorte betonnen muren en vloeren doet denken aan de scènes vlak na een natuurramp: met een graafmachine en pneumatische hamers wordt in de gigantische puinhoop gezocht naar eventuele slachtoffers en bezittingen van de bewoners.

De bewoners hebben voorlopig onderdak gevonden in plastic tenten die de Rode Halve Maan voor hen inderhaast vlakbij het verwoeste gebouw heeft opgericht. ,,De meesten zijn hier gebleven. Een paar gezinnen zijn bij familie ingetrokken. De meeste families die in dit gebouw woonden zijn heel arm'', vertelt verpleegster Al-Dajani.

,,Het begon on vijf uur 's morgens. We hoorden plots van alle kanten geweervuur en geroep. Een uur later kwamen er twee tanks en een helikopter. Ze bestookten ons gebouw urenlang – de hel duurde tot vier uur 's middags'', vertelt Al-Dajani. ,,Mijn broer Bassem werd terwijl hij in zijn bed lag in het gezicht geraakt. Hij was er erg aan toe, maar de soldaten lieten niet toe dat een ziekenwagen tot bij het gebouw kwam. Zijn vrouw is hoogzwanger, en samen met haar heb ik hem tenslotte zelf maar naar het ziekenhuis gebracht. Een vriend is bij hem op bezoek geweest. Hij vertelde me dat Israëlische soldaten bij het ziekenhuis zijn gestationeerd, en dat zij Bassem met zijn been aan het bed geketend hebben.'' Bij de schietpartij kwam volgens haar een kind om het leven, een ander werd zwaar gewond.

Een meisje komt wat aarzelend naderbij. ,,Dit is Safa'', zegt Al-Dajani. Safa vertelt dat ze jarig is. ,,Ik ben zeven!'' lacht Safa en ze deelt koekjes uit.

Een vrouw vertelt dat haar zoon, Nidal Abu Zein, een industriearbeider van 27, bij de bestorming gearresteerd werd. Hij werd geblinddoekt en geboeid meegenomen. Zij heeft tot nog toe vruchteloos gepoogd uit te vissen waar hij naartoe is gebracht en waarom.

Alle bewoners zijn het eens wat betreft de identiteit en de bindingen van Ahmed Badr: ze weten niets over hem. ,,Misschien was hij toevallig in de buurt toen de Israëliers de strop rond hem dichttrokken en probeerde hij in ons gebouw te ontsnappen'', zegt Al-Dajani. Maar een ouder lid van de Abu Zein-familie heeft een andere theorie. ,,Nablus en Hebron zijn grote en rijke Palestijnse steden, en daarom grijpt Sharon iedere aanleiding aan om zoveel mogelijk te verwoesten. Deze collectieve straf is gewoon een van de vele manieren om ons klein te krijgen. Je moet dit weten: Hitler heeft nooit gedaan wat de Israëliers hier met ons aanrichten.''

Maar Faez Nassar, een sportjournalist, relativeert het: ,,Het is zo treurig. De meesten onder ons willen vrede, dat het geweld ophoudt. Maar ze haten alle Israëliers meer en meer. Dit is niet de manier om vrede af te dwingen. Je krijgt hiermee alleen meer bloedvergieten. Het vormt een fatale boodschap voor de jongeren dat zij zich voor gerechtigheid tot Hamas en de Islamitische Jihad moeten wenden.''

Hassan Qawasmeh is familie van de eigenaar van het verwoeste gebouw, maar deze 24-jaar oude goudsmid kent Rashid Qawasmeh niet persoonlijk. Hebron is een erg tribale gemeenschap, en sommige families of clans, zijn zeer talrijk. Hassan is, zoals de meeste Palestijnen, goed op de hoogte van het verloop van de Israëlische vergeldingsacties. De actie van woensdag was het begin van een reeks, zegt hij: ,,Gisteren is ook het ouderlijk huis van Abdallah Qawasmeh, een verdachte die twee maanden geleden door Israëlische soldaten is gedood, met springstof opgeblazen, en vandaag gaat het huis van de vader van Ahmed Badr, de gewapende kerel die is gedood op het dak van het grote gebouw, eraan. Ook in dat huis wonen verscheidene families'', aldus Hassan.

Zijn vriend Shaidi, 22 en student, legt uit dat de bevolking van Hebron er nu rotsvast van overtuigd is geraakt dat de Israëliers geen vrede willen. ,,Zij willen het hele Palestijnse grondgebied. Israël is de grootste terrorist ter wereld.''