'Friendly fire' VS over fallujah

In de onrustige Iraakse stad Fallujah hebben Amerikaanse militairen gisteren een Jordaanse bewaker van een Jordaans veldhospitaal gedood en zes mensen – vijf Jordaniërs en een Irakees, allemaal ziekenhuisstaf – gewond.

Een paar uur eerder op de ochtend waren al tien Iraakse agenten door Amerikaanse militairen in Fallujah gedood. De dag tevoren was één Iraakse politieman in de stad door Amerikaanse schoten gedood.

In de stad, een sunnitisch bolwerk waar Amerikaanse troepen dagelijks doelwit van aanvallen zijn, hing gisteren een zeer gespannen sfeer. Woedende burgers en politiemannen verzamelden zich bij het gemeentehuis en bij het politiebureau. Later werden drie Amerikanen bij een raketaanval op hun konvooi bij Fallujah gewond.

Hoe deze incidenten precies tot stand kwamen, was niet meteen duidelijk. De tien Iraakse politiemannen werden tijdens hun achtervolging van een auto met gewapende mannen doodgeschoten door Amerikaanse militairen die bij het Jordaanse veldhospitaal waren gestationeerd. Volgens de politie gaven de Amerikanen geen gehoor aan dringende oproepen het vuren te staken. De Jordaanse slachtoffers vielen tijdens een drie uur durende beschieting, waarbij het ziekenhuis, in april door Jordanië opgezet voor Iraakse burgers, zwaar werd beschadigd. Van Amerikaanse zijde werd gisteren geen commentaar gegeven op de gebeurtenissen.

In de naburige stad Ramadi werden gisteren twee Amerikaanse militairen gedood en zeven gewond bij een inval in een woning die op een zware schotenwisseling uitliep. Volgens getuigen werden ook drie Irakezen gedood, maar daarvan was geen bevestiging van onafhankelijke zijde. Twee uur eerder waren twee Amerikanen in Ramadi gewond toen een explosief hun voertuig trof en een vuurgevecht volgde.

In totaal zijn er nu 71 Amerikaanse soldaten bij gevechtsacties gedood sinds president Bush op 1 mei de gevechtsfase van de oorlog in Irak voor beëindigd verklaarde. Washington geeft aanhangers van Saddam Hussein en buitenlandse extremisten de schuld van dit soort aanvallen.

Getuigen van de schietpartij in Ramadi uitten zich fel anti-Amerikaans. ,,De Amerikanen zijn lafaards en deze groep die hen aanviel, bestaat uit helden.'' ,,Dit is het Amerikaanse gedrag – agressie tegen islamitische huizen.''