Frankrijk komt Zalm tegemoet

Onder druk van onder anderen minister Zalm van Financiën heeft Frankrijk toegezegd zijn begrotingstekort in 2005 onder de norm van drie procent te brengen. Deze belofte deed de Franse minister Francis Mer gisteren tijdens een informele bijeenkomst van de EU-ministers van Financiën (Ecofin) in het Italiaanse Stresa.

Eerder gaf Parijs aan dat het overheidstekort pas in 2006 tot minder dan drie procent – de eis van het Stabiliteitspact – wordt teruggebracht. Het Franse tekort komt in 2004 voor het derde achtereenvolgende jaar boven de drie procent. Daardoor dreigt voor Frankrijk een miljardenboete.

Minister Zalm dreigde deze week dat hij naar het Europese Hof zal stappen om de Europese Commissie tot actie tegen Frankrijk te dwingen. Hij zei gisteren dat de Franse minister ,,nuttige indicaties'' had gegeven, maar toonde zich geenszins tevreden.

Eurocommissaris Pedro Solbes (Economische en Monetaire Zaken) zei ,,niet gerustgesteld'' te zijn dat Parijs de aanbevelingen van de Europese Commissie zal volgen. Volgens deze aanbevelingen moet Frankrijk uiterlijk 3 oktober maatregelen nemen om het tekort nog in 2003 te verminderen en uiterlijk in 2004 onder de drie procent te brengen. Volgens Solbes wacht de Europese Commissie nu eerst de presentatie van het Franse budget voor 2004 op 24 september af. ,,Na 3 oktober zullen we dan conclusies trekken.''

Zalm: pagina 15