EU-gezant bepleit: Uitbreiding troepen in Afghanistan

Het Westen moet nog enkele duizenden militairen naar Afghanistan sturen om ook de veiligheid buiten de hoofdstad Kabul te kunnen garanderen.

De militairen zijn ook noodzakelijk om te voorkomen dat de verkiezingen van volgend jaar op een fiasco uitlopen.

Dat heeft de speciale gezant van de Europese Unie voor Afghanistan, Francesc Vendrell, gisteren in Brussel gezegd.

Volgens Vendrell moet de door de NAVO geleide internationale stabilisatiemacht ISAF robuuster optreden om de macht van krijgsheren buiten de hoofdstad te breken en de zeggenschap van de centrale overheid uit te breiden. ,,Een paar duizend ISAF-ers meer zou een enorm verschil betekenen als ze op de juiste manier worden ingezet in Afghanistan'', aldus Vendrell.

,,Het moet snel gebeuren. We kunnen het ons niet veroorloven te wachten'', zei de EU-gezant. De bedoeling is dat mobiele veiligheidsteams vanuit Kabul tijdelijk ingezet kunnen worden in de regio om kiezersregistratie en de stembusgang in goede banen te leiden.

De NAVO verklaarde eerder deze week een mogelijke uitbreiding van de taken buiten Kabul te bestuderen. Probleem daarbij is de lidstaten zover te krijgen meer troepen te sturen naar Afghanistan. Maar de strijdkrachten van verscheidene landen hebben nu al gezegd de handen vol te hebben aan andere taken.

Naast de vijfduizend ISAF-militairen zijn ook nog eens 11.000 Amerikanen in Afghanistan actief die jacht maken op rebellen van de terreurbeweging Al-Qaeda en de Talibaan.

Sinds de Amerikaanse aanval op Irak zijn veel Amerikaanse commando's in Afghanistan naar het Midden-Oosten vertrokken. Daardoor is de toch al fragiele stabiliteit in het land nog verder uit balans geraakt.

De afgelopen maanden is met name in het zuiden en oosten van Afghanistan het aantal aanslagen op Amerikaanse militairen en Afghaanse medewerkers van buitenlandse hulporganisaties hand over hand toegenomen. Die aanslagen zouden vooral vanuit het buurland Pakistan worden voorbereid. Daar zijn veel Talibaan naar toe gevlucht.

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft gisteren Pakistaanse geestelijken opgeroepen de verdreven Talibaan niet langer te steunen. Hij deed dat in een toespraak ten overstaan van Afghaanse geestelijken. Volgens Karzai zijn de Pakistaanse geestelijken actief betrokken bij het recruteren en sturen van rebellen ,,om Afghanistan te destabiliseren''.