Dirt-digging

Jeroen van der Kris en Titia Ketelaar hebben zich ongetwijfeld regelmatig zitten verkneukelen bij de voorbereiding van hun artikel over de kandidatuur van Arnold Schwarzenegger voor het gouverneurschap van Californië (Z,24 augustus). Het resultaat is een weinig informatief en nogal tendentieus stuk. Tussen de regels door klinkt een sterk dédain over de acteur die het zich in zijn bol gehaald heeft om gouverneur te willen worden. Het wordt mij na een hele pagina `dirt-digging' echter niet duidelijk wat daar eigenlijk op tegen zou zijn.

Veel ergere capriolen dan het hebben van een vader die lid is geweest van de nazi-partij (maar vrijgesproken van welke oorlogsmisdaad dan ook) en het spelen in een aantal succesvolle, maar door de culturele elite niet serieus genomen films heeft Schwarzenegger niet uitgehaald. Sterker, zijn tot nu toe gedegen voorbereiding van de campagne en zijn vermogen zich in het openbaar niet te laten verleiden tot het doen van risicovolle uitspraken lijken in het voordeel van zijn kwaliteiten als kandidaat te spreken.

Eigenlijk is de vraag daarom veel interessanter wat of wie de doorgaans zo weldenkende, en voor Amerikaanse begrippen linksgeoriënteerde bevolking van Californië ertoe heeft kunnen bewegen de huidige (en ooit populaire) Democratische gouverneur Davis weg te stemmen ten faveure van een Republikeinse kandidaat.

Maar helaas, waar Van der Kris en Ketelaar zich wel de moeite getroost hebben het stuk te larderen met de meest smeuïge Terminator-citaten, blijven wij als lezers van werkelijk relevante informatie verstoken.