CIRKELS SCHRIJVEN

Naam: Sterre Ploeger (12)

Woonplaats: Amsterdam en Almere

School: groep 7/8 van Openbare Basisschool de Archipel te Almere

Handicap: verstandelijke en motorische achterstand

,,Doordeweeks wonen mijn ouders en ik in het blauwe huis in Almere. Vanaf daar kan ik met de fiets naar school. In Amsterdam is geen school voor mij, dus daar wonen we alleen in het weekend en in vakanties. Eerst zat ik op een andere school (tyltylschool, red.). Dit is mijn derde jaar op de Archipel. Hier mag ik met alles meedoen. Ik kan niet praten zoals de andere kinderen, daarom leren de kinderen uit mijn klas gebarentaal. Ik heb een leuke klas, met veel vriendjes en vriendinnetjes. Met hen speel ik op het schoolplein, soms ga ik ook na school met hen naar de speeltuin. Ik doe het liefst touwtjespringen en poortje maken.

,,Elke ochtend beginnen we op school met de kring, iedereen mag dan wat vertellen. Twee keer in de week krijg ik foto's mee. Daarmee kan ik laten zien wat ik gedaan heb. Als andere klasgenoten op de foto's staan, helpen ze me vertellen over wat we gedaan hebben. Op school krijg ik ook tekenen, schrijven en aardrijkskunde. Met schrijven maak ik cirkels. Met aardrijkskunde wijs ik met een stok naar de landkaart, andere kinderen vertellen dan welke provincie ik aanwijs. Dat is leuk. Op de computer heb ik mijn eigen lesje tellen, rekenen en lezen. Om de beurt helpen twee andere kinderen uit de klas mij daarmee. Als ik een goed antwoord aanwijs, komt de `ketchup song' uit de computer. Dat is mijn lievelingsliedje. Ik hou erg veel van muziek. Ik heb meegezongen met de piratenmusical op school, en we hebben een cd gemaakt. Vorig jaar heb ik een werkstuk gemaakt. Het ging over paarden. Ik heb de foto's aan de klas laten zien en een jongen uit mijn klas heeft de verhaaltjes erbij voorgelezen, dat was heel leuk.''

Sterre kan niet verbaal praten. Ze communiceert met foto's en gebaren. Haar ouders traden tijdens het interview op als `tolk' en vulden antwoorden aan, wanneer Sterre dit zelf niet kon.