Catch Me If You Can

Wie Frank W. Abagnale hoort en ziet praten op de dvd van de film over zijn leven moet snel toegeven dat ook hij voor de charmes van deze meesteroplichter gevallen zou zijn. Steven Spielberg regisseerde Catch Me If You Can met Leonardo Di Caprio in de hoofdrol en Tom Hanks als zijn obsessieve FBI-bloedhond. Voordat hij de volwassen leeftijd van 21 jaar had bereikt, had Abagnale al de hele wereld rondgevlogen door zich als piloot uit te geven.

Toen dat hem begon te vervelen nam hij zonder enige vooropleiding baantjes aan als arts en openbaar aanklager. En ondertussen incasseerde hij voor meer dan een miljoen dollar aan valse cheques. Een verrukkelijke filmheld dus. Spielberg verfilmde zijn avonturen speels en lichtvoetig, net zo plagerig als het sirene-motiefje op de soundtrack. Abagnale zelf, die in de film ook al een klein bijrolletje heeft als Franse politieman die hoofdschuddend moet toezien hoe die domme Amerikanen zijn jongere film-zelf laten ontsnappen, vertelt in een uitgebreid interview zijn eigen leven nog eens na. En verdorie!

Het lijkt sprekend op de film! Verkooptruc van een man van wie je zelfs nog een volle vuilniszak zou willen kopen? Na zijn adolescentenjaren als zwendelaar, nam Abagnale een baantje bij de FBI aan om collega-slimmeriken en vervalsers te helpen ontmaskeren. De manier waarop hij geamuseerd vertelt hoe hij zijn zaakjes opzette, en dat hij alleen grote banken pakte, doet bijna vermoeden dat er bij deze man nog wel ergens een addertje onder het gras schuilt. Volgens regisseur Spielberg, die net zoals Hanks en Di Caprio direct in de ban raakte van Abagnales charisma, bezit hij een soort kameleontisch vermogen om zich in elke situatie het gewenste sociale gedrag aan te meten. Dat wordt op de dvd zowel in fictieve als in werkelijke vorm aangetoond.