Apartheid doorbroken

In de wereld van de videoclip is segregatie allang een feit. Zwarte hiphoppers en arrenbiërs vieren uitsluitend feest met andere zwarten, blanke neopunkers doen in hun witte suburbs boos ten overstaan van andere blanke boze kinderen en house-dj's draaien in de saaiste videoclips die er bestaan, hun platen voor een blank publiek – zwarten housen niet.

Vermoedelijk is het toeval, maar juist nu Nederland ernstig een laatste poging overweegt om totale segregatie te voorkomen, zijn er plotseling videoclips te zien waar de vrijwillige apartheid is doorbroken. Zo is de tot voor kort geblondeerde latina Christina Aguilera in haar videoclip `Can't Hold Us Down' verzeild geraakt in een zwart getto waar zij de zwarte jongens wijst op hun sexistische gedrag en dubbele moraal. En Justin Timberlake heeft in `Senorita' niet alleen enkele zwarten in zijn band, maar treedt in de clip ook op voor een gemengd publiek van zwarten, latino's en blanken.

Maar het meest multi-culti op dit moment is `Aicha', een nummer van de Algerijnse rai-muzikant Cheb Khaled uit 1997 dat nu in de uitvoering van Outlandish op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40 staat. Outlandish is een trio uit Broendby Strand, een voorstad van Kopenhagen, bestaande uit Isam Bachiri, Lenny Martinez en Waqas Ladri. Ze zijn van respectievelijk Pakistaanse, Hondurese en Marokkaanse afkomst en maken `multiculti' muziek, waarin ze Latijns-Amerikaanse ritmes combineren met Pakistaanse en Arabische klanken en Amerikaanse hiphop. Ze zingen en rappen in het Engels.

Ook in de clip zijn hun verschillende achtergronden zichtbaar. Voor wie niet weet, zoals ik nog een week geleden, dat Outlandish bestaat uit drie jongens met ouders uit drie verschillende landen, is de clip verwarrend. Dat begint al met de stad waardoor we de jongens zien lopen. Die lijkt een beetje op Londen, maar de auto's rijden rechts. Beelden van de jongens worden afgewisseld met die van een gehoofddoekte moslimvrouw die les geeft in een klas met blanke kinderen. Vervolgens helpen de jongens op straat een zwarte vrouw die haar boodschappen heeft laten vallen, waarna we Pakistaanse of Indiase meisjes zien winkelen. Cheb Khaled duikt nog even op op een affiche in een wasserette en tot slot krijgen we twee vrouwen te zien, die hun kinderen naar bed brengen. De eerste is weer een moslimvrouw, maar de tweede moet, getuige de kruisbeelden aan de muur van de slaapkamer, wel een overtuigd christen zijn. Gewend als je als clipkijker bent aan segregatie, vraag je je af wat een `christenteef' en Pakistaanse vrouwen doen in een clip van drie Marokkaanse jongens die een nummer van hun idool coveren. Pas als je de herkomst van het trio van Outlandish komt te weten, valt alles op zijn plaats.