Antenne

Vorige week, tijdens de Modalfa Top 12, hielden Jan Jansma en Louk Verhees vreselijk huis. Het paar scoorde twee keer zoveel als Marco ter Laare en Joop Meijs. De achterstand van de rest van het veld was nog veel groter. Met hun overwinning logenstrafte het kernploegpaar de kritiek als zou het over de top zijn. Onzin, zeker gezien de prachtige zeges die Jansma en Verhees dit seizoen al boekten in Deauville en de ArboNed Team Cup. Bovendien won het paar de butler van de Onstein-oefeninterland tegen Polen, een tegenstander van wereldformaat.

Jan Jansma is een speler die op zijn intuïtie durft af te gaan. Daarvoor heb je lef nodig en een antenne voor de problemen van de tegenstanders. Bewust kiest Jansma wel eens voor een afwijkende speelwijze. Dit slem van de Top 12 is illustratief:

Z/Allen

♠ 3

♡ 7 3

♦ V 9 8 6 3

♣ A V 10 9 7

♠ H V 10 7

♠ B 8 5 4

♡ V 10 9 6

♡ 5 4 2

♦ B 7

♦ H 10 4

♣ B 6 4

♣ 8 5 3

♠ A 9 6 2

♡ A H B 8

♦ A 5 2

♣ H 2

Als zuid speelde Jansma 6♦, waarin hij zich maar één troefverliezer kon veroorloven. Bij deze troefcombinatie is het technisch juist te beginnen met het slaan van troefaas. Op die manier wapen je je tegen elk 4-1 zitsel met een honneur-sec in oost. Zo niet Jansma. Hij won de schoppenuitkomst en speelde eerst een kleine ruiten onderuit. Bij west verscheen de zeven, de hoogste van de twee ontbrekende kleintjes (de vier is de andere). Die zeven deed Jansma bevroeden dat west was begonnen met boer- of tien-klein. Van heer-klein immers zou west zijn opgestapt. Jansma legde op tafel de acht en oost won de tien. Later speelde Jansma vanuit dummy troefvrouw. Zo pinde hij de boer en sneed hij tegelijkertijd op troefheer bij oost. Jansma's (succesvolle) aanpak staat in de literatuur bekend als intrasnit. Het is bijna niet te zien voor west, maar als hij meteen met de boer zou hebben bekend, zou Jansma hem vermoedelijk op boer-tien sec hebben gespeeld en de tweede keer het aas hebben geslagen, waarna troeftien blijft hangen. Heer-tien-vierde (boer-sec bij west) bij oost zou hij immers niet aankunnen.

    • Jan van Cleeff