Y. van Rooy naar Utrecht

Yvonne van Rooy wordt per 1 februari volgend jaar de nieuwe voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Utrecht.

Zij volgt Jan Veldhuis op, die volgende maand met pensioen gaat. Dit voorjaar werd Van Rooy als enige kandidaat benaderd voor de functie. Van Rooy (52) is sinds 1997 collegevoorzitter van de Universiteit van Tilburg. Daarvoor was ze onder meer staatssecretaris van Economische Zaken in het tweede en derde kabinet-Lubbers en Tweede-Kamerlid voor het CDA.

Rector magnificus Willem Hendrik Gispen typeert Van Rooy als een ,,warme, alerte bestuurder''. ,,Zij was dé kandidaat. Ze heeft een grote bestuurlijke ervaring en kennis van de universitaire wereld. Bovendien zijn wij vóór vrouwen in topfuncties.''

De Universiteit Utrecht voert op dit moment een bestuurlijke reorganisatie door. Gispen verwacht dat met de komst van de nieuwe voorzitter ,,een tijdperk aanbreekt van een andere manier van besturen''. ,,Een nieuwe bezem veegt schoon.'' Over die nieuwe bestuursstijl van het college wil Gispen nog geen uitspraak doen.

Van Rooy, die rechten studeerde in Utrecht, heeft in Tilburg zes jaar een ,,kleine en gespecialiseerde universiteit'' bestuurd en verheugt zich nu op ,,een brede en klassieke universiteit met veel disciplines''. ,,Er is veel competitie in de wetenschap. Een college van bestuur moet ervoor zorgen dat er een goede werksfeer heerst in faculteiten. Mensen moeten zich gewaardeerd voelen.''

Van Rooy voelt ,,een passie voor academia''. ,,De Universiteit Utrecht heeft nog meer eigen profiel. En ik heb altijd gezegd: je moet niet te lang blijven zitten. De lifecycle van bestuurders wordt steeds korter.'' Van Rooy's voorganger Veldhuis was achttien jaar collegevoorzitter in Utrecht.