VS verhinderen verbanning Yasser Arafat

Het Israëlische kernkabinet heeft gisteravond het ,,principebesluit'' genomen Yasser Arafat te verbannen. Wegens Amerikaans verzet tegen Arafats verbanning wordt het besluit echter niet op dit moment uitgevoerd.

Het Israëlische veiligheidskabinet, bestaande uit premier Ariel Sharon en zijn belangrijkste ministers, besloot gisteren tot de verbanning van de president van de Palestijnse autoriteit omdat hij ,,een obstakel voor de vrede is'', zo meldde later de Israëlische televisie. Israël zal zich ,,van dit obstakel ontdoen op een manier en op een tijdstip waarover later zal worden beslist''.

,,Het besluit is een zwaard van Damocles dat op een opportuun moment op Arafat zal neerkomen'', stelde een Israëlische woordvoerder later. ,,Nog niet'', zo kopte vandaag het Israëlische blad Maa'riv met grote letters. De Israëlische regering speelt al enige tijd met het idee Arafat of uit te zetten of te laten vermoorden en Israëlische commando's hebben de hele verbanningsoperatie al geoefend. Maar de Amerikaanse regering heeft al herhaaldelijk duidelijk gemaakt Arafats verbanning niet te wensen.

De Israëlische televisie meldde dat premier Sharon gisteravond vlak voor de zitting van het veiligheidskabinet nog een boodschap van de Amerikaanse president George Bush ontving, waarin deze duidelijk maakte tegen uitzetting van Arafat te zijn. De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Richard Boucher, zei dat Arafat weliswaar ,,deel van het probleem is, en geen deel van de oplossing'', maar dat verbanning de Palestijnse leider alleen maar ,,een extra podium zou geven''. ,,De Israëlische regering weet zeer goed welke onze denkbeelden zijn en begrijpt naar ik meen dat standpunt heel goed'', zo voegde Boucher daaraan toe. Het thema van Arafats verbanning was vanochtend onderwerp van gesprek tussen de Amerikaanse ambassadeur en de Israëlische minister van Defensie, Mofaz, die regelmatig pleit voor de deportatie van Arafat en die volgens Ma'ariv ook heeft gepleit voor diens ,,liquidatie''. Gisteren en vandaag hebben veel regeringen zich uitgesproken tegen Arafats verbanning.

De `principebeslissing' jegens Arafat heeft gisteravond direct geleid tot woedende protestdemonstraties van Palestijnen in vrijwel alle grote steden op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. Vanochtend trad de Israëlische politie met traangasgranaten op tegen Palestijnse betogers op de Tempelberg. Dat gebeurde voor het vrijdaggebed in de Al Aqsa-moskee. Arafat zelf zei tegen demonstranten in Ramallah, waar hij sinds eind 2001 in semi-huisarrest zit: ,,Niemand zal mij verjagen. Ze kunnen me met hun bommen doden, maar ik ga niet weg.''

De nieuwe Palestijnse premier Ahmed Qurie dreigde de vorming van zijn regering te staken als de Israëlische regering het verbanningsbesluit niet intrekt. Hij zei dat de verbanning van Arafat ,,het Midden-Oosten kan opblazen''. Qurie moet Mahmoud Abbas opvolgen, die 6 september aftrad.

WOEDE: pagina 5