Volleybalploeg op EK uitgeschakeld

De Nederlandse mannenvolleybalploeg is gisteren uitgeschakeld voor de medailles bij het Europees kampioenschap in Duitsland. In Karlsruhe verloor de ploeg van bondscoach Goedkoop in drie sets vrij kansloos van Bulgarije: 26-24, 25-21 en 26-24.

Nederland had zich nog voor de kruisfinales kunnen plaatsen als concurrent Rusland later gisteravond verloren zou hebben van Griekenland. Maar de Russen wonnen het duel in vijf sets van de volleybaldreumes uit Zuid-Europa.

Nederland strijdt op het Europees kampioenschap nu om de plaatsen vijf tot en met acht. Morgen is Spanje de eerste tegenstander. Nederland heeft zich zes jaar geleden voor het laatst geplaatst voor de halve finales op een EK. In de editie van twee jaar geleden was Bulgarije ook te sterk gebleken voor de nationale mannenploeg. Dit jaar verloor Nederland drie van de vier onderlinge duels in de strijd om de World League. De hoogtijdagen van de nationale volleyballers dateren van zeven jaar geleden, toen ze in Atlanta olympisch goud wonnen.

Nederland kon de verrassende groepszege van woensdag op Rusland geen vervolg geven tegen Bulgarije. De Oost-Europese tegenstander serveerde en verdedigde beter. Bondscoach Goedkoop was na afloop zwaar ontgoocheld. ,,Niet alleen omdat we de laatste vier niet bereiken, ook omdat ik had gedacht dat we een stap verder waren. Dit was een grote kans om eindelijk weer eens mee te doen in de top. In de eerste en derde set kregen we wel degelijk kansen. In dit soort wedstrijden moet je de grote punten maken.''

Goedkoop weet de uitschakeling van de nationale ploeg aan de onervarenheid van zijn spelverdeler en aan het slordige spel van zijn aanvallers. Zo sloegen Görtzen en Nummerdor op belangrijke momenten ballen diagonaal uit en was spelverdeler Freriks ongelukkig in zijn keuzes bij de opzet van de rally.

Aanvoerder Nummerdor verklaarde de nederlaag door de plotseling euforie in het Nederlandse kamp, na de onverwachte overwinning op Rusland. ,,Het feit dat je opeens de kans hebt de laatste vier te bereiken, bleek op ons een verlammende uitwerking te hebben. Tot aan vandaag hadden we het toernooi wedstrijd voor wedstrijd bekeken.''