Uurtje, factuurtje

Wat zou de reactie van beleggers zijn wanneer ING morgen aankondigt onverwacht veel last te hebben van de aanhoudende economische tegenwind? En dat hierdoor de verdiensten in de tweede helft van dit jaar zo'n beetje gehalveerd zullen worden? Een flinke duikeling van het aandeel zou dan toch niet als een verrassing komen.

Het conflict dat de bank en verzekeraar op dit moment via dochter Commercial America in Mexico uitvecht, draait inmiddels om zo'n 900 miljoen dollar, ruwweg de helft van zes maanden winst. En het gaat niet alleen om de directe financiële schade, al kan dat in het ergste geval zelfs voor ING op een substantieel bedrag uitkomen. Ook het imago van het concern loopt gevaar, zeker in Latijns-Amerika. Koersschommelingen zijn uitgebleven, uit optimisme of omdat de consequenties voor ING onduidelijk zijn?

Het conflict draait om de al of niet verzekerde schade die kunstmestproducent Fertinal door een orkaan heeft geleden. Dat inmiddels topmensen van Commercial America zijn ondergedoken om uit handen van de Mexicaanse justitie te blijven, geeft wel aan dat het niet om zomaar een claim gaat.

Bij een Hongaarse dochter van ABN Amro in Hongarije doken mensen niet onder. Het was hooguit een poging daartoe. De algemeen directeur van de K&H Bank, voor 40 procent in handen van ABN Amro, werd deze week aan de Oostenrijkse grens ingerekend. Hij zou klanten een te hoog rendement hebben voorgespiegeld. Eerder was al bekend geworden dat een aandelenhandelaar klanten bij K&H Bank voor 40 miljoen euro had opgelicht.

Ook Heineken kan inmiddels op een serieuze schadepost in het buitenland rekenen. Bij de Singaporese dochter Asia Pacific Breweries is door een medewerker voor tientallen miljoenen verduisterd. En bij voedingsfabrikant Wessanen vreest men gaten in de administratie van een Amerikaanse dochter. Een onderzoek moet leren of er sprake is van een serieus schandaal.

Allemaal nog kinderspel vergeleken met datgene wat Ahold dit jaar op zijn bord heeft gekregen. Een miljard is weg, zo vatte de nieuwe topman Moberg de problematiek deze week handzaam samen. Gezien de omvang van de juridische sores heeft het concern inmiddels een topadvocaat in de raad van bestuur benoemd.

Dat idee verdient, gezien de stroom juridische problemen, wellicht navolging. Voor de bedrijven een kwestie van declaraties optellen en na enig rekenwerk de favoriete jurist een leuk aanbod doen. Als het goed is, kan de belegger zich in de nabije toekomst, met een advocaat op het hoogste niveau, weer concentreren op vertrouwde kost als winstwaarschuwingen en saneringen.