Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. Reportage over de toenemende populariteit van kernenergie bij regeringen als alternatief voor kolen en gas. De milieubeweging wijst op het gevaar van radio-activiteit. Verder een verslag uit een Rotterdamse problemenwijk, met reacties daarop van Wouter Bos. Ned.2, 18.25-19.10u.

Netwerk. Sfeerverslag uit Zweden, een land in rouw nadat donderdagochtend minister Lindh van Buitenlandse Zaken bezweek aan haar verwondingen, opgelopen bij een steekpartij. Ned.1, 20.32-21.02u.

Nova. Debat tussen burgemeester Brouwer van Utrecht en CDA-Tweede–Kamerlid Van Fessem over de legalisatie van asielzoekers. Gesprek met dichter en P.C. Hooft-prijswinnaar H.H. ter Balkt ter gelegenheid van een nieuwe internetsite voor poëzie. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

Het uur van de Wolf: De pianoleerlingen Ira, Mitya, Lena en Nikita worden gevolgd tijdens hun studie aan de Centrale Muziekschool op het conservatorium in Moskou. Ned.3, 21.00-22.00u.

AMUSEMENT

TV Show. Gesprek met de Amerikaanse auteur van bestsellers Donna Tartt. Gast Jan Mulder over zijn fascinatie voor getallen. Optreden van Ricky Martin.

Raymann is Laat. Vanuit Nighttowm in Rotterdam bespreekt de komiek Jörgen Raymann onder meer de grotestadsproblemen met bewoners van de Kruiskade. Als tante Esselien van Doornegat interviewt hij het Tweede-Kamerlid voor de Socialistische Partij Agnes Kant. Ned.3 23.10-23.55u.

FILM

My Stepmother Is an Alien (Richard Benjamin, 1988, VS). Plezierige komedie waarin Kim Basinger als een buitenaardse Mata Hari wetenschapper Dan Aykroyd het hof maakt. Als zoveel aardse zaken, misinterpreteert zij ook de besmettelijkheid van de haar onbekende liefde. V8, 20.30-22.25u., onderbroken door reclame.

The Godfather II (Francis Ford Coppola, 1974, VS). Vervolg op succesfilm werd autonoom meesterwerk: een genuanceerde saga van een maffia-familie. Al Pacino vergelijkt als Michael Corleone anno 1958 zijn leven met het verleden van zijn vader Robert De NiroMet o.a.Robert Duvall .Yorin, 22.00-1.30u., onderbroken door reclame.

The Cell (Tarsem Singh, 2000, VS/Duitsland). Zie ook tv-vooraf. Curieuze eerste speelfilm van de hoofdzakelijk onder zijn voornaam Tarsem bekende kunstenaar combineert een thriller in de trant van The Silence of the Lambs met een psychedelische vormgeving, in de traditie van Dalí maar op de maat van MTV. Net5, 22.05-0.05u., onderbroken door reclame.

Stage Fright (Alfred Hitchcock, 1950, VS). Onevenwichtige thriller van Hitchcock. Jongeman Richard Todd wordt verdacht van moord op man van actrice. En Marlène Dietrich zingt `The Laziest Gal in Town'. Canvas, 23.35-1.25u.

Jacky (Fow Pyng Hu & Brat Ljatifi, 2000, Nederland). Geprezen maar nauwelijks bezocht speelfilmdebuut van twee voormalige Rietveldacademie-studenten is qua vormgeving een fascinerend en weerbarstig experiment. Lethargische Nederlands-Chinese treinsteward (Fow Pyng Hu zelf) ontvangt een door zijn familie bestelde bruid uit China. Ned.3, 23.55-1.15u.

The Killers (Don Siegel, 1964, VS). Ronald Reagans laatste film was oorspronkelijk voor televisie bedoeld, maar viel te gewelddadig uit en werd in de bioscopen een semi-klassieke misdaadfilm, vrij naar Hemingway. Twee huurmoordenaars willen weten waar hun opdrachtgevers op uit zijn. Ook met Lee Marvin, Angie Dickinson, John Cassavetes. Net5, 0.05-1.50u., onderbroken door reclame.

The Man Who Fell to Earth (Nicolas Roeg, 1976, Engeland). Tegendraadse sciencefiction-film van de eigenzinnige, door macht, seks en mystiek gefascineerde regisseur biedt een caleidoscopisch portret van sociale en culturele rituelen. Buitenaards wezen David Bowie probeert op onze planeet te overleven maar raakt gefrustreerd door menselijke emoties. BBC2, 1.35-4.00u.

RADIO

Zomeravondconcert. Met werk van Prokofjev, Het jaar 1941, Suite uit Assepoester, Symfonie nr. 5, live uitgevoerd door het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Valeri Gergiev vanuit De Doelen in Rotterdam. Radio 4, 20.02-23.00u.

De Avonden. Recente boeken, films en tentoonstellingen worden besproken door Maartje Somers, Dirk van Weelden en Bas Heijne, 747AM, 22.02-0.02u.