Stedelijk-directeur dankbaar voor steun college

Hans van Beers, interim-directeur van het Stedelijk Museum, noemt het besluit van het Amsterdamse college van B&W om 10 miljoen euro extra ter beschikking te stellen ,,een krachtig gebaar en een geweldige steun''. ,,Het is grootmoedig dat het gemeentebestuur ook in deze mindere tijden voor de kunst durft te kiezen.'' Het college kent het geld toe op voorwaarde dat er nog voor ruim 20 miljoen euro aan sponsors worden gevonden, om te komen tot een totaalbudget van 80 miljoen euro. Het college wil ook dat de verzelfstandiging wordt versneld, en dat een ,,gedelegeerd opdrachtgever'' binnen drie maanden met een nieuw programma van eisen en een bouwbegroting voor de renovatie komt. Wie die opdrachtgever is, en of de samenwerking met architect Alvaro Siza wordt voortgezet, is nog onduidelijk. Volgens Van Beers zal het besluit van B&W ,,als een katalysator werken'' bij de gesprekken met potentiële sponsors, en wordt er ,,hard gewerkt'' om ook bij het Rijk extra geld los te krijgen. Tot nu toe maakte alleen de VandenEnde Foundation bekend het Stedelijk financieel te willen ondersteunen.