Spanje: journalist Al-Jazira niet vrij

Het voorarrest van de vorige week in Spanje opgepakte journalist Tayseer Alouni van de Arabische nieuwszender Al-Jazira is voor onbepaalde tijd verlengd. Dit heeft de Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzón gisteren bepaald.

Alouni werd vorige week vrijdag in zijn woonplaats Granada opgepakt. Hij wordt ervan verdacht banden te hebben met het terreurnetwerk Al-Qaeda van Osama bin Laden. Volgens Garzón is er voldoende bewijs om hem vast te houden. Hij zou ,,relevant'' lid zijn geweest van de anderhalf jaar geleden opgerolde Spaanse cel van Al-Qaeda, Eddim Barakat Yarkas, ook bekend als Abu Dahdah. In die hoedanigheid zou Alouni contacten hebben onderhouden met Al-Qaedaleiders in Afghanistan en geldtransporten voor hun hebben verzorgd. Ook zou hij betrokken zijn geweest bij het ronselen van kandidaten voor terreuracties.

Alouni weerspreekt deze beschuldigingen. Geld dat hij naar Afghanistan overbracht zou bestemd zijn geweest voor Syrische en Turkse vluchtelingen in Afghanistan en niet voor Al-Qaedaleden. Hij zou wel contacten met Al-Qaedaleden hebben gehad, maar daaruit mocht niet worden afgeleid dat hij ook zelf in het netwerk participeerde.

Alouni is van Syrische komaf, maar hij heeft ook de Spaanse nationaliteit. Voor Al-Jazira is hij momenteel correspondent in Spanje. Hij was een van de weinige journalisten die destijds van het Talibaanregime in Afghanistan mochten werken. Een maand na de terreuraanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington had hij voor Al-Jazira een vraaggeprek met Osama bin Laden, dat de hele wereld overging. Hij werkte voor Al-Jazira ook in Bagdad.

Directeur Aanah-al-Sharif van het tv-station Al-Jazira eiste gisteren in Madrid de onmiddellijke vrijlating van zijn medewerker. De gewraakte contacten hadden volgens hem niet meer om het lijf dan dat Alouni ,,zijn werk deed'' als verslaggever. In een brief aan de Spaanse premier José María Aznar noemt de directeur Alouni's gevangenneming ,,een aanslag op de persvrijheid''.