Reliant komt nog niet in handen Nuon

Energiebedrijf Nuon mag de stroomcentrales van het Amerikaanse Reliant nog niet overnemen. De kartelwaakhond NMa vreest dat Nuon te veel macht krijgt en gaat de overname nader onderzoeken.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit vreest dat Nuon de marktprijs van elektriciteit kan gaan beïnvloeden als het de centrales van Reliant in handen heeft. Nuon is momenteel vooral een leverancier van stroom en heeft beperkte opwekkingscapaciteit. Met de centrales van Reliant echter zou het Amsterdamse bedrijf de derde producent van het land worden, na Essent en het Belgische Electrabel.

Nuon kondigde in februari aan dat het de centrales – goed voor eenvijfde van de Nederlandse elektriciteitsproductie – wilde kopen voor 985 miljoen euro. De aankondiging wekte verbazing omdat Nuon in 1999 zijn belang in productent EPON nog had verkocht aan Electrabel voor een bedrag van 900 miljoen euro. Nuon echter had in de tussenliggende jaren besloten dat het toch productiecapaciteit nodig had om zelfstandig te kunnen opereren in Europa.

Het weer aankopen van zo'n omvangrijk productiepark stuit op problemen omdat er tegenwoordig een kartelwaakhond is die zulke overnames onder de loep neemt. Nuon is al een van de grootste leveranciers in Nederland en zou, aldus de NMA, de prijsvorming op de groothandelsmarkt kunnen gaan sturen. Vooral in de periodes waarin de vraag naar stroom het grootst is, de zogenaamde piekperiodes, is er weinig concurrentie omdat de centrales op volle kracht draaien. Producenten kunnen dan schaarste creëren door minder stroom te leveren en de prijs op te drijven. Een complicatie is bovendien dat Nuon als grote leverancier van stroom informatie heeft over de vraag van klanten.

Deze situatie doet zich overigens ook voor bij Nuon-rivaal Essent, dat ook een grote leverancier en producent is. De NMa zegt echter dat het alleen kijkt naar de Nuon/Reliant zaak. ,,De situatie rond Essent was al zo voordat de NMa bestond'', aldus een woordvoerster.

Nuon is al in gesprek met de NMa over een oplossing. Het heeft voorstellen gedaan om de bezwaren van de waakhond weg te nemen, maar wil niets zeggen over wat deze voorstellen behelzen. ,,Wij hebben er alle vertrouwen in dat de overname kan doorgaan'', aldus een zegsman van Nuon.

Het nadere onderzoek zou maximaal dertien weken kunnnen duren, maar de NMa-woordvoerster zei dat deze tijd waarschijnlijk niet nodig zal zijn omdat de twee partijen al geruime tijd in gesprek zijn.