Rel Vietnam en VS over mensenrechten

Vietnam en de Verenigde Staten zijn met elkaar in conflict gekomen over de mensenrechtensituatie in Vietnam nu daar drie mensen zijn veroordeeld wegens contacten met anticommunisten in Amerika. De drie kregen deze week gevangenisstraffen variërend van drie tot vijf jaar.

De veroordeelden zijn familieleden van Nguyen Van Ly, een katholieke priester die in 2001 voor tien jaar werd vastgezet, omdat hij een getuigenis had afgelegd voor de Amerikaanse parlementaire Commissie voor Internationale Godsdienstvrijheid. Het drietal had informatie over de detentie van Ly naar Amerikaanse organisaties gestuurd. Aanvankelijk kwam hun dat op de beschuldiging van spionage te staan, maar de aanklacht werd afgezwakt tot het ,,misbruiken van democratische vrijheden''. Diplomaten mochten hun proces niet bijwonen en geen van drieën kon beschikken over een advocaat.

,,De Verenigde Staten veroordelen deze zware straffen krachtig'', liet een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren weten. Volgens het ministerie overtreedt Vietnam met de straffen de internationale normen voor de bescherming van de mensenrechten. Sinds George W. Bush president is van Amerika, botsen de twee landen voortdurend over de mensenrechtensituatie in Vietnam. Nu valt de kritiek van de Amerikaanse regering samen met pogingen in het Amerikaanse parlement om voortaan niet-humanitaire hulp te koppelen aan de mate waarin Vietnam de mensenrechten schendt. Het gaat daarbij om een direct bedrag van naar schatting 30 miljoen euro. Indirect geeft Amerika hulp via het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank die enkele honderden miljoenen hulp aan Vietnam geven.

Het `koppelingsvoorstel' leidde tot furieuze reacties bij de Vietnamese machthebbers. Ze waren te lezen in de spreekbuis van het regime, de krant Nhan Dan (Het Volk): ,,In de naam van democratie en mensenrechten stelt Amerika irrationele voorwaarden aan de hulp, waarmee het zich brutaal inmengt met onze interne zaken en zo de Koude Oorlog doet herleven.''

Het ministerie van Buitenlandse Zaken voegde eraan toe dat het voorstel het de VS moeilijk zal maken de stoffelijke overschotten te vinden van vermiste Amerikaanse soldaten die tijdens de Vietnam-oorlog omkwamen.