Prijs voor NRC-serie over LPF

De journalisten Jutta Chorus en Menno de Galan hebben de Prijs voor de Dagbladjournalistiek 2003 gewonnen voor hun serie van vier artikelen over de LPF in deze krant. Juryvoorzitter F. Weisglas reikte de onderscheiding gisteren uit in Amsterdam. De winnaars kregen elk een bedrag van 2.500 euro.

Chorus en De Galan zijn vaste medewerkers van NRC Handelsblad, De Galan werkt ook voor het tv-programma NOVA. Hun artikelen, over ,,de wordingsgeschiedenis en de binnenkamers'' van de LPF, verschenen in de periode mei-oktober 2002 in het Zaterdags bijvoegsel.

De reconstructies van Chorus en De Galan waren volgens de vijfkoppige jury ,,goed gedocumenteerd, gedetailleerd en toch zeer toegankelijk. De resultaten van deze zoektochten zijn weergegeven in een boeiende schrijfstijl.''

De jury prees ook het werk van Joost Oranje, redacteur van deze krant. Dat was genomineerd voor zijn karakterschets van Volkert van der G. in de krant van 10 augustus 2002. Andere genomineerden waren André Lammerse van het Limburgs Dagblad, voor zijn publicaties over corruptie in Maastricht, en Jan Meeus en John Schoorl van de Volkskrant, voor hun artikelen over de bouwfraude-affaire.

De artikelen van Jutta Chorus en Menno de Galan over de LPF en die van Joost Oranje over Volkert van der G. zijn na te lezen op www.nrc.nl