Philips en ASML schieten omhoog

De Europese effectenbeurzen lieten vanmorgen stevige koerswinsten zien. Vooral de technologiesector profiteerde van de positieve stemming. De AEX-index noteerde tegen het middaguur 0,88 procent hoger op 333,42.

De laatste handelsdag van de week begon zeer positief. Op het Damrak verwelkomden beleggers het nieuws dat Philips verwacht dat de divisie voor halfgeleiders in het vierde kwartaal winst zal maken. Het goede nieuws – eerder had het concern nog verwacht quitte te spelen – zorgde voor koersstijgingen van andere technologiefondsen. Philips boekte een winst van 4,6 procent, ASML, maker van chipmachines, werd 4,3 procent duurder.

Beleggers waren ook positief gestemd omdat diverse Amerikaanse bedrijven gisteren met goede cijfers naar buiten kwamen. Zowel de Dow-Jonesindex, plus 0,4 procent, en technologiebeurs Nasdaq, plus 1,2 procent, sloten hoger.

De Amerikaanse werkloosheidscijfers die tevens gisteren bekendgemaakt werden, vielen echter tegen waardoor Buhrmann, distributeur van kantoorartikelen, een verlies moest incasseren van 0,4 procent. Buhrmann heeft veel last gehad van de ontslagen onder het kantoorpersoneel in de VS. Handelshuis Hagemeyer, dat eveneens veel omzet haalt uit de VS, deelde niet in de malaise van Buhrmann en steeg 4,2 procent.

Andere positieve uitschieters waren luchtvaartmaatschappij KLM, genoteerd aan de Midkap-index. Het aandeel steeg ruim 8 procent op berichten in de Franse krant L'Agefi dat de bekendmaking van een alliantie tussen KLM en Air France volgende week te verwachten is. Uitzender Vedior, ook genoteerd in de Midkap, steeg ruim 6 procent nadat het meldde dat het de Japanse verpleegmarkt op gaat via een minderheidsaandeel in de Japanse branchegenoot Supernurse. ICT-bedrijf Getronics steeg 2,8 procent nadat het bekend maakte dat het een boekwinst kan bijschrijven van 5 miljoen euro op de verkoop van zijn belang in het Amerikaanse Digitalnet.

In Frankrijk stond de CAC-index op een winst van 0,54 procent, terwijl de Londense FTSE-index 0,65 procent hoger noteerde. De euro was iets lager. Vanmorgen aan het eind van de ochtend stond de koers op 1,1160 dollar tegenover 1,1185 dollar aan het eind van de handel van gisteren. In ponden sterling kwam er met 0,7010 vrijwel geen wijziging in de koers van de euro.