Pand voor gehandicapte onneembaar voor rolstoel

Het nieuwe pand van de Provinciale Gehandicaptenraad Groningen (PGG) is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De PGG is na een gedwongen verhuizing in het slecht toegankelijke pand terechtgekomen.

Voor rolstoelgebruikers is het bijna onmogelijk het gebouw binnen te komen. De glazen toegangsdeur is loodzwaar en de bel zit te hoog. De kantine kunnen rolstoelgebruikers niet bereiken, want er is geen lift.

Zelfs een gehandicaptentoilet ontbreekt. ,,Als ik van een toilet gebruik moet maken, ga ik naar de McDonalds vijfhonderd meter verderop'', vertelt voorzitter J. Dijk van de Gehandicaptenraad, die zelf rolstoelgebruiker is.

De Provinciale Gehandicaptenraad Groningen moest deze zomer noodgedwongen verhuizen, omdat het pand van de Samenwerkende Patiënten- en Consumentenorganisaties (SPC), waar de Gehandicaptenraad mee samenwerkt, te klein werd. Maatregelen om het nieuwe gebouw ook voor de gehandicapte gebruikers toegankelijk te maken, laten voorlopig nog op zich wachten.

De SPC zegt maatregelen te nemen in een integrale aanpak. ,,Wij hebben noodmaatregelen gevraagd, maar die komen er niet. Mensen hebben soms te weinig invoelingsvermogen in de situatie van gehandicapten'', aldus Van Dijk.

De Provinciale Gehandicaptenraad Groningen bundelt de belangen van meer dan veertig provinciale gehandicaptenorganisaties. De raad keurt onder meer gebouwen op bereikbaarheid en toegankelijkheid voor gehandicapten. De PGG adviseert nu aan zijn cliënten het eigen hoofdkantoor te mijden.