`Oranje gaat niet naar EK'

Een meerderheid van de Nederlanders verwacht dat het nationale voetbalelftal zich niet plaatst voor het Europees kampioenschap dat volgend jaar zomer in Portugal wordt gehouden. Na de 3-1 nederlaag van afgelopen woensdag tegen Tsjechië denkt 55 procent van de ondervraagden van een SBS6-onderzoek dat Oranje ook in de play-offs tekort zal schieten. De tegenstander is nog niet bekend.

Van de ondervraagden houdt 41 procent vertrouwen in bondscoach Dick Advocaat en zijn vedetten; 37 procent vindt dat Advocaat moet worden afgezet als keuzeheer van Oranje. Hij heeft nog het vertrouwen van 52 procent.

Edgar Davids, die tegen Tsjechië binnen een kwartier een rode kaart kreeg en daarmee zijn elftal dupeerde, is volgens de ondervraagden de grote boosdoener. 59 procent vond het terecht dat de scheidsrechter al vroeg in de kwalificatiewedstrijd voor het Europees kampioenschap een overtreding van de Juventus-speler bestrafte met een strafschop. 61 procent achtte het ook juist dat Davids met rood het veld werd uitgestuurd, 79 procent neemt het hem kwalijk dat dit al zo snel in het duel gebeurde.

Voor 58 procent is de interlandloopbaan van Davids ten einde. Ook Frank de Boer (39 procent) en Patrick Kluivert (35 procent) hebben hun krediet bij het legioen verspeeld. Over de schuldvraag van de nederlaag kwam Davids er iets beter van af. De ondervraagde Nederlanders legden voor 18 procent de fout bij de middenvelder, voor 60 procent bij het gehele elftal en voor 17 procent bij Advocaat.

De Europese voetbalbond UEFA neemt uiterlijk volgende week donderdag een beslissing over de play-offs voor het Europees kampioenschap van volgend jaar in Portugal. De tien nummers twee uit de kwalificatiegroepen hebben nog een kans om zich voor de eindronde van het EK te plaatsen door de beslissingswedstrijden (uit en thuis) tegen een andere nummer twee te winnen. De UEFA overweegt een `gestuurde loting' te laten plaatsvinden, waardoor bepaalde landen elkaar niet kunnen treffen. De loting voor de play-offs is op maandag 13 oktober.