Noorwegen pleit voor De Hoop Scheffer

De Noorse minister van Defensie Kristin Devold heeft zich gisteren publiekelijk teruggetrokken als kandidaat voor de opvolging van NAVO-secretaris-generaal Lort Robertson en daarbij haar steun uitgesproken voor een Nederlandse kandidaat.

,,Ik ben geen kandidaat, en ik vind dat de volgende secretaris-generaal van de alliantie uit Nederland moet komen'', zei Devold. Volgens het diplomatieke geruchtencircuit maakte Devold al enige tijd geen kans meer, onder meer omdat zij door sommige landen te zeer als een geestverwant van de Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld werd beschouwd.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Jaap de Hoop Scheffer en de Canadese vice-premier en minister van Financiën John Manley zijn op dit moment de enige twee functionarissen die binnen de NAVO in beeld zijn voor de hoogste NAVO-functie. Daarbij zou De Hoop Scheffer een voorsprong hebben op Manley, onder meer omdat hij uit Europa komt. Over geen van beiden bestaat evenwel op dit moment consensus.

België sprak eerder deze week ook zijn sympathie uit voor De Hoop Scheffer. ,,De Belgische regering heeft nog geen beslissing genomen over de opvolging van Lord Robertson als secretaris-generaal van de NAVO. Maar het is evident dat alle sympathie van België naar Nederland gaat'', zei premier Verhofstadt.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Louis Michel, prees zijn collega De Hoop Scheffer: ,,Hij is een diplomaat, hij kan goed luisteren.'' NAVO-chef Robertson zei maandag De Hoop Scheffer een ,,zeer goede'' opvolger te vinden, maar later noemde hij ook Manley een goede keus.

Robertson vertrekt in december na vier jaar de alliantie te hebben geleid.