`Kijk, daar zitten de scherpschutters'

Arafat verbannen is vragen om ,,de totale chaos'', aldus Palestijnen in Ramallah.

In Ramallah is het vrijdaggebed afgelopen en bij het door Israël belegerde hoofdkwartier van de Palestijnse leider Yasser Arafat stromen betogers samen. Anti-Israëlische en anti-Amerikaanse leuzen worden gescandeerd om de groeiende menigte op te warmen voor een nieuw protest tegen het principebesluit van de Israëlische regering om Arafat te verbannen.

Een kleine troepenmacht van Arafats lijfwacht, Eenheid 17, en leden van de speciale presidentiële wacht bewaken de twee ingangen tot Al-Muqata, zijn half-verwoeste hoofdkwartier. Het Israëlische leger heeft het hoofdkwartier vorig jaar herleid tot een verzameling enorme puinhopen. Temidden van die oorlogsscène, afgeschermd met een muur van tientallen autowrakken en met aarden wallen, staan twee kantoorgebouwen die als bij wonder gespaard zijn gebleven. Links zit Yasser Arafat inmiddels anderhalf jaar gevangen. De Palestijnse vlag wappert boven het gebouw en Arafats portret prijkt bij de met zandzakken gebarricadeerde hoofdingang.

Sinds Israël gisteren besloot om Arafat, door Jeruzalem beschouwd als belangrijkste aanstichter van Palestijnse terreur, te verbannen is het in Ramallah en elders in de Palestijnse gebieden erg onrustig. Gisteren demonstreerden al duizenden Palestijnen voor de Muqata, en verwacht werd dat dit aantal vandaag zou worden overtroffen. ,,Wij verwachten veel volk; ten minste evenveel als gisteren'', zegt Moussa, lid van de speciale presidentiële wacht.

Moussa wijst op de Israëlische aanwezigheid vlak in de buurt. ,,Kijk, daar in dat hoge gebouw hiertegenover, een kantoor van het ministerie van Cultuur, zitten de Israëlische troepen sinds gisteren. Er zitten 15 scherpschutters, en er worden ook veel Israëlische patrouillewagens in de buurt gesignaleerd.''

Palestijnse burgers bij de Muqata toonden zich eerder op de ochtend ontsteld over het Israëlische besluit. ,,Het is erg gevaarlijk en het zal alleen maar méér onheil brengen'', aldus Samaan Shu'eibi, jonge moeder van drie kinderen. ,,Hij is onze president, ons symbool. Als ze hem verdrijven krijg je hier een revolutie tegen de Israëliërs. Maar ze zullen het niet doen, ze weten dat het tot een golf van stakingen en geweld zal leiden.''. En ook Mashdi Hadid, 26, een grafisch ontwerper, is woest. ,,Het wordt totale chaos'', belooft hij. ,,Ik zit hier nu rustig, maar als ze ook maar één vinger naar Arafat uitsteken, ga ik binnen de seconde de straat op!'' ,,Arafat is niet het probleem, het zijn de Israëliërs die voor het Palestijnse verzet verantwoordelijk zijn.'' Mashdi erkent dat zelfmoordoperaties in Israël ,,niet altijd'' in het voordeel van de Palestijnse zaak uitdraaien. Maar hij ,,bewondert'' Hamas. ,,We hebben geen F-16's en we moeten onderhandelen én vechten. Anders walsen de Israëliërs over ons heen.''

Bij de Muqata roept een inmiddels uitzinnige massa anti-Israëlische leuzen. Volgens Fawzi die speciaal uit Hebron naar Ramallah is gekomen om ,,mijn president te beschermen'', roepen de betogers Yasser Arafat op om hun wapens te geven waarmee ze kunnen voorkomen dat Israël iets tegen hem onderneemt. In het tumult wordt duidelijk ook de naam van de Amerikaanse president Bush te gescandeerd. Maar een Palestijnse functionaris wil daarvan niets weten: ,,Nee, nee, geen anti-Amerikaanse leuzen.''

Fawzi vindt de toestand zeer gevaarlijk. ,,Maar onze president zal overwinnen.''