Judoka Bosch wint brons bij WK in Japan

Edith Bosch heeft vanmiddag bij de wereldkampioenschappen judo in Osaka de bronzen medaille gewonnen in de klasse tot 70 kilo. De Nederlandse versloeg in de `kleine' finale Dongya Qin uit China.

Eerder op de dag slaagde ze er niet in om de finale te bereiken. In de halve eindstrijd verloor de Vlaardingse van de Japanse Masae Ueno. Al met het bereiken van de halve finale kwalificeerde ze zich voor de Olympische Spelen van Athene.

Mark Huizinga werd uitgeschakeld in de klasse tot 90 kilo. De olympisch kampioen uit Schiedam verloor in de tweede partij van de herkansing van de Cubaan Despaigne. Eerder was Huizinga naar de herkansing verwezen door verlies in de derde ronde tegen de Canadees Morgan. ,,Toch waren de verschillen steeds minimaal'', vond Huizinga. Tegen Morgan verloor hij pas in `golden time', tegen Despaigne stond hij lang op voorsprong. ,,Maar hij versloeg mij met een techniek die ik nooit eerder van hem had gezien.''

Kort na de EK in mei in Düsseldorf, waar hij brons won, ging Huizinga op de training fors door de knie. De revalidatie duurde meer dan twee maanden. ,,De laatste weken voelde ik me weer goed. Fysiek was er ook niets aan de hand. Die knie voel ik niet meer. Valt alles een fractie naar de andere kant dan sta ik in de halve finale en is alles mogelijk. En dat had ook maar zo gekund.'' Omdat hij niet bij de eerste vijf eindigde, plaatste Huizinga zich ook (nog) niet automatisch voor de Olympische Spelen volgend jaar in Athene.

Bosch maakte een gedreven indruk. De Vlaardingse was op zoek naar eerherstel, na recent op de EK in haar `goldrush' te zijn gestuit door een, althans in haar ogen, omstreden diskwalificatie. Eerder in het seizoen won ze wel al het aansprekende toernooi in Parijs en de Dutch Open in Rotterdam.

Voorafgaand aan de partij waarin ze brons veroverde, won Bosch vanochtend vier partijen op rij. Vooral de laatste, tegen de Spaanse Blanco, kostte veel kracht. Bosch had er 2,20 seconde aan extra tijd voor nodig om een beslissing te forceren. Ze had wel voortdurend het initiatief.

Gisteren had Nederland weer bijna een wereldkampioen bij de mannen. Met goud binnen handbereik kreeg Dennis van der Geest in de finale van de zwaargewichten een straf voor een verkeerd ingezette aanval. Dat was het verschil tussen winst en verlies. De Europees kampioen van 2002 voelde zich benadeeld met zilver. ,,Ik verdiende deze penalty niet. In een ander land als dit had ik de straf ook niet gekregen.'' Hij suggereerde er mee dat kennelijk een Japanner moest winnen. Dat overkwam Yasuyuki Muneta. ,,Terwijl er maar één was die aanviel: ik.''

Een Japanner verslaan op de eigen bakermat van het judo, deed dat niet de legende Anton Geesink op de Olympische Spelen van Tokio in 1964? De bespiegelingen waren aan Van der Geest niet besteed. ,,Wat koop ik daar nou voor.''