Johnny Cash (71) dood

De Amerikaanse countryzanger Johnny Cash (71) is vannacht in zijn woonplaats Nashville overleden aan de gevolgen van suikerziekte. Cash was dinsdag net ontslagen uit een ziekenhuis in Nashville, waar hij drie weken was behandeld voor maagklachten. Vijf jaar geleden was bij hem de ziekte Shy-Drager Syndroom geconstateerd, een vorm van Parkinson.

Johnny Cash, geboren in Arkansas, haalde halverwege de jaren vijftig zijn eerste grote successen met nummers als Cry Cry Cry, Folsom Prison Blues en I Walk the Line, gekenmerkt door een donkere en robuuste zangstem. In het decennium daarop brak hij door dankzij de live elpee Johnny Cash at Folsom Prison (1968). In de jaren tachtig ging het slechter met Cash, die kampte met gezondheidsproblemen en bij vlagen verslaafd was aan drank en amfetaminen. Begin jaren '90 volgde een hernieuwde populariteit bij het progressieve rockpubliek dankzij elpees in de serie American Recordings .

Volgens zijn manager werkte Cash aan een cd met nummers die hij had geschreven met zijn vrouw June, in mei dit jaar op 73-jarige leeftijd overleden.

NECROLOGIE: pagina 6

WWW.NRC.NL: geluidsfragmenten