Het Beeld

Net als de Benelux telt Scandinavië ongeveer 25 miljoen inwoners. Politiek, strategisch, economisch en cultureel is het belang eveneens vergelijkbaar. Toch hebben de meeste media uit andere Europese landen geen eigen correspondent in Stockholm of Kopenhagen. De reden zou zijn dat er zo weinig van belang gebeurt. Men wentelt er zich in rust, welvaart en een mild isolement. In veel opzichten lijken Scandinaviërs op de Nederlanders van tien jaar geleden.

Aan de vooravond van mogelijke verandering, door toetreding tot de Economische en Monetaire Unie, wordt een van de belangrijkste voorstanders, minister van Buitenlandse Zaken Anna Lindh, in een warenhuis doodgestoken. Hoe reageren de Europese televisiezenders, op de avond dat de items over 11 september in New York en Santiago al klaar lagen? Het lijkt een toetssteen voor journalistieke flexibiliteit en Europese gezindheid.

Voor het Franse journaal van TV5 is het een fait divers, overschaduwd door de herdenking van andere bloedbaden en het voornemen van Israël om Arafat te verbannen. Het nieuwsmagazine Ter Zake van het Belgische Canvas had al een zinnige Australische reportage uit Guantanamo, en beperkt zich verder tot het bevragen van Belgische politici `of zij toch niet beter een lijfwacht mee hadden'.

Nederland neemt een middenpositie in. Het NOS-journaal opent het achtuurbulletin met een uitgebreid verslag en tovert een welbespraakte Zweedse politiek commentator uit de hoed die beter Engels spreekt dan Philip Freriks. Netwerk heeft zelfs een verslaggever ter plaatse, die gevraagd wordt of hij al op de plaats des onheils is geweest. En heeft hij al kritische geluiden gehoord over het slachtoffer? Zijn antwoord is even eerlijk als ontluisterend: ,,Nou, ik ben hier nog maar een halve dag!'' Nova heeft zich – zeer verdienstelijk overigens, want het is zowat de enige – ingegraven in het Rotterdamse allochtonendebat en laat Zweden voor wat het is.

Op de late avond komt BBC's Newsnight met de politiek meest evenwichtige en complete round-up. Terecht wordt de opmerkelijke warmte gesignaleerd van de reacties van internationale politici. Uiteraard willen de Britten vooral weten wat dit voor de uitbreiding van de eurozone betekent, en ze hebben ex-premier Bildt en Lindhs plaatsvervanger Carlsson aan het woord.

Maar de hoofdprijs gaat toch naar de ARD. De publieke Duitse zender komt direct na het achtuurjournaal met een ingelaste uitzending van Brennpunkt. De ARD heeft namelijk wel een Scandinavische correspondent, en die heeft precies de juiste archiefbeelden gevonden, aangevuld met actuele informatie. Het is het enige nieuwsitem van gisteravond dat zelf ook de warmte ademt die Anna Lindh opriep. We zien haar in de trein stappen, op weg naar huis. En als twintigjarige socialistische furie, fulminerend tegen het kapitalisme, met rode vlaggen op de achtergrond. Ze heeft gevoel voor humor, relativeert de politiek, luistert naar burgers en gedraagt zich in alle opzichten verstandig. Het lijkt een minister zoals elk land zich zou wensen.

    • Hans Beerekamp