Fischler wil minder steun suikersector EU

Europees commissaris voor de landbouw Franz Fischler wil de steun aan Europese suikerbietentelers verminderen. Plannen daarvoor zal hij binnenkort presenteren aan de EU-landbouwministers.

Eerder dit jaar zijn al maatregelen afgekondigd om de subsidiëring van graan, tarwe, zetmeelaardappelen, rijst, noten en zuivel te verminderen. Fischler wil nu ook de steun voor suiker, tabak, katoen en olijfolie aanpakken.

Het Platform Toekomst Suikermarkt, waarin de Nederlandse bietentelers en suikerindustrie zijn verenigd, zegt aanpassingen te steunen. ,,Als dat evenwichtig gebeurt'', aldus een woordvoerster van het platform. Volgens haar wordt 85 procent van de wereldwijd geproduceerde suiker beschermd via subsidies en importheffingen. De rest komt op de wereldmarkt terecht, waar beduidend lagere prijzen gelden.

,,Als je de suikermarkt wil liberaliseren, moet je het wereldwijd doen'', zegt ze. Als alleen Europa zijn grenzen meer openstelt voor de wereldmarkt, zal de Europese suikerprijs onder druk komen staan. Daarmee daalt het inkomen van de circa 16.000 bedrijven die in Nederland suikerbieten telen. Een deel van de boeren zal stoppen. Ook de fabrieken van suikerproducenten Cosun en CSM zullen minder rendabel worden.

Liberalisering van de Europese suikermarkt zou volgens de woordvoerster ook niet gunstig uitpakken voor kleine boeren in arme landen. De maatregel bevoordeelt vooral grote producenten als Brazilië en Australië. Brazilië produceert bijna een kwart van alle suiker ter wereld, Europa heeft een aandeel van 11 procent.

Volgens de Financial Times wil Fischler de garantieprijs (de minimumprijs) voor suiker omlaagbrengen van 632 dollar (560 euro) per ton naar 450 dollar per ton. De prijs op de wereldmarkt bedraagt tussen de 180 en 200 dollar.