Fiscalist ABN voor rechter in fraudezaak

Het voormalige hoofd fiscale zaken van ABN Amro Serge B. is een van de hoofdverdachten in een omvangrijke belastingfraudezaak, waarbij de fiscus voor 55 miljoen is benadeeld.

De zaak komt maandag voor de rechtbank in Amsterdam, bevestigde een woordvoerder van het openbaar ministerie (OM) vanmorgen. ABN Amro is geen verdachte in het dossier. De fiscalist is in 1998 vertrokken bij de bank. Het onderzoek van justitie richt zich in totaal op zes verdachten, onder wie een Amerikaanse advocaat. Zij zouden tussen 1992 en 1996 via een zestal vennootschappen belasting hebben ontdoken.

ABN Amro heeft vorig jaar in deze zaak een schikking getroffen van 33 miljoen euro met de belastingdienst. De voormalige staffunctionaris van ABN Amro wordt door het openbaar ministerie ook verdacht van het accepteren van steekpenningen en deelname aan een criminele organisatie. ,,We nemen alle stappen om zo mogelijk het hele bedrag terug te krijgen'', zegt een woordvoerder van de bank. De bank is een procedure begonnen tegen de voormalige werknemer om de schade te verhalen.

In de periode 1992 tot en met 1996 verkocht ABN Amro, onder leiding van de verdachte fiscalist, zes vennootschappen aan de Britse vennootschap Oxbridge Investments. Deze onderneming zou de nieuwe firma's, met namen als American Energy, American Mining en Interbaros International, gebruiken voor investeringen in de energiesector. De opzet met de vennootschappen bleek een dekmantel te zijn voor belastingfraude. Investeringen werden er nooit gedaan, vennootschapsbelasting werd door geen enkele van de firma's betaald.

De belastingdienst verwijt de bank dat zij geen hardere garanties van Oxbridge heeft verlangd ten aanzien van het nakomen van de fiscale verplichtingen. Achteraf blijkt dat de fiscalist van ABN Amro volgens justitie op de hoogte zou zijn geweest van de opzet. Hij zou miljoenen guldens hebben gekregen voor zijn rol.

De belastingdienst kreeg pas in 1997 voor het eerst lucht van de zaak. In 2001 kreeg de fiscus het strafdossier van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) in handen, waaruit bleek dat het hoofd fiscale zaken van de bank een belangrijke rol zou hebben gespeeld in de affaire.

De rechtbank in Amsterdam heeft twaalf dagen uitgetrokken voor de rechtszaak, verspreid over september en begin oktober.

ABN Amro maakte gisteren, via een persbericht, uit eigen beweging melding van de rechtszaak, die maandag begint.