`Deutsche' daagt staat New York

Deutsche Bank heeft een claim van 500 miljoen dollar (450 miljoen euro) ingediend tegen de Amerikaanse staat New York wegens de schade die het kantoor van de bank heeft opgelopen als gevolg van de terreuraanslagen op 11 september 2001. Dat heeft een woordvoerster van de Duitse bank bekendgemaakt.

Deutsche Bank verwijt New York nalatigheid. De autoriteiten blokkeerden na de aanslagen de toegang tot het 41 verdiepingen hoge kantoor tegenover de torens van het WTC, dat totaal werd verwoest. Door de chaotische situatie was het onmogelijk bluswater en olie uit het gebouw te verwijderen en waren vertegenwoordigers van de bank niet in staat de schade op te nemen. Verder werden door gebrek aan toezicht honderden computers uit het kantoor gestolen.

Deutsche Bank diende de claim woensdag in, aan de vooravond van de tweede verjaardag van de aanslagen. Een soortgelijke claim tegen de stad New York werd twee weken geleden op enkele punten afgewezen door een Amerikaanse rechter, maar de bank kreeg wel tot 19 september de gelegenheid een nieuwe in te dienen.

Volgens Deutsche Bank is het krachtens haar verzekeringspolissen vereist alle mogelijkheden voor vergoeding van de schade te benutten. De bank verlangt in totaal 1,9 miljard dollar van de verzekeraars, maar heeft te kennen gegeven te willen schikken voor een bedrag van 1,05 miljard dollar.

Tegen twee verzekeringsconcerns, Allianz en Axa, lopen rechtszaken om hen te dwingen hun aandeel in de affaire te betalen. De twee andere maatschappijen die het kantoor mede hebben verzekerd, Chubb Corporation en Zurich Financial Services, hebben zich bereid verklaard samen 530 miljoen te betalen.