Bikker ingestort, proces vertraagd

Oorlogsmisdadiger Herbert Bikker is tijdens een medisch onderzoek ingestort en opgenomen in een ziekenhuis. De rechtszaak tegen Bikker loopt hierdoor vertraging op. De rechtbank in Hagen besloot afgelopen maandag op de eerste zittingsdag dat neuropsychologisch onderzoek nodig is om vast te stellen of Bikker (88) geestelijk in staat is het strafproces te volgen.

De Duitse justitie heeft de oud-bewaarder van Kamp Erica bij Ommen moord op verzetsleider Jan Houtman ten laste gelegd. In Nederland is Bikker na de oorlog onder meer wegens doodslag op Houtman tot levenslang veroordeeld. Hij ontsnapte in 1952 uit de Koepelgevangenis in Breda en vluchtte naar Duitsland, waar hij tot in de jaren negentig een onopvallend bestaan leidde.

Bikker werd gisteren tijdens het onderzoek in een universiteitskliniek in Bochum na een uur onwel. Artsen constateerden een hoge bloeddruk. Bikker verblijft nog steeds in het ziekenhuis. Hoewel het neuropsychologisch onderzoek niet is afgerond, luidt de voorlopige conclusie dat Bikker in staat is het proces inhoudelijk te volgen. Een arts heeft dit vanmorgen voor de rechtbank in Hagen verklaard. Volgens zijn advocaten is Bikker door een beginnende dementie niet in staat zichzelf goed te verdedigen. Afgelopen maandag leek Bikker in de rechtszaal in slaap te dommelen, maar volgens officier van justitie U. Maass speelde Bikker toneel.

Onduidelijk is wanneer het proces wordt voortgezet. Als de onderbreking langer dan tien dagen duurt, moet het proces volgens de Duitse wet opnieuw beginnen. Van de negen Nederlandse getuigen die officier van justitie Maass heeft opgeroepen hebben er zes wegens hun slechte gezondheid afgezegd. Tot de getuigen die nog wel kunnen komen, behoort de vrouw die er in november 1944 getuige van was dat Bikker in een koeienstal in Hoonhorst Houtman om het leven bracht. Bikker heeft in het Duitse weekblad Stern verklaard hem een genadeschot te hebben gegeven, maar trok deze woorden later weer in. Hij beroept zich op noodweer.

De afgelopen week heeft zich een nieuwe Nederlandse getuige gemeld. Deze zegt gezien te hebben dat Bikker in de oorlog iemand heeft omgebracht. Hoewel niet duidelijk is of het om Jan Houtman gaat, wil Maass de nieuwe getuige toch horen.