`Air France wil KLM volledig overnemen'

De Franse luchtvaartmaatschappij Air France wil een bod op alle aandelen KLM uitbrengen. Dit schrijft de Franse krant l'Agefi, een doorgaans goed geïnformeerd vakblad voor de financiële wereld. Het blad baseert zich op ,,nauw bij de onderhandelingen betrokken'' bronnen bij Air France. Volgens het blad komen volgende week woensdag de raden van commissarissen van beide maatschappijen bijeen.

Volgens het door l'Agefi ontvouwde plan gaat het om een uitruil van aandelen, die overname van KLM door Air France tot gevolg heeft. De Franse staat heeft een meerderheidsbelang van 54 procent in Air France. Frankrijk zou een deel daarvan afstaan aan KLM. De aandeelhouders van KLM, dat momenteel een beurswaarde heeft van zo'n 550 miljoen euro, zouden voor 15 procent eigenaar worden van het nieuw te vormen bedrijf. De koers van KLM steeg vanochtend als reactie op het nieuws met bijna 11 procent naar 12,91 euro.

De Franse minister van Transport Gilles de Robien wees er vanochtend op dat Air France en KLM ,,elkaar zeer goed aanvullen''. Hij zei ook dat een aandelenruil het meest voor de hand ligt.

De Nederlandse overheid heeft via een zogeheten `golden share' een beslissende stem als Air France voornemens is KLM in zijn geheel over te nemen. De Nederlandse staat bezit op dit moment nog 14 procent van de aandelen van KLM. ,,Maar onze stem is doorslaggevend'', zegt een woordvoerder van Financiën desgevraagd.

Volgens KLM is het bericht in L'Agefi voorbarig. ,,Dit soort berichten worden de wereld ingebracht door betrokkenen die hier wellicht financieel voordeel van denken te ondervinden'', zegt een woordvoerder van KLM in een reactie op het artikel in L'Agefi.

    • Pieter Kottman