Zweedse minister dood na aanslag

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Anna Lindh is vanmorgen overleden aan de verwondingen door een aanslag gistermiddag in Stockholm. Ondanks de moord gaat het Zweedse referendum over de euro door.

De 46-jarige Lindh was aan het winkelen op de eerste verdieping van een warenhuis in het centrum van Stockholm, toen ze werd aangevallen door een man. Hij wist na de aanslag te ontkomen en is nog steeds voortvluchtig. Wel beschikt de politie over een duidelijk signalement. Met drie steekwonden, in arm, borst en buik, werd Lindh naar het ziekenhuis gebracht, waar ze onmiddellijk werd geopereerd. Haar toestand bleef echter kritiek en vanmorgen overleed ze in het ziekenhuis.

De zeer aangeslagen premier Göran Persson noemde de aanslag gisteren op een persconferentie ,,een aanslag op onze open samenleving en daarom ben ik zeer boos en verbijsterd''.

Lindh is in het verleden herhaaldelijk genoemd als mogelijke opvolger van Persson als leider van de sociaal-democratische partij. Ze was de laatste weken intensief betrokken bij de campagne voor het referendum van zondag over Zweedse toetreding tot de euro. De minister is, net als de meeste politici in Zweden, groot voorstander van de euro.

In de opiniepeilingen staan de tegenstanders van de euro royaal op voorsprong. Verschillende Zweedse commentatoren suggereerden vanmorgen dat de dood van Lindh de stemming wel eens ten gunste van een `ja' zou kunnen laten omslaan.

Lindh was een van de populairste politici van Zweden. Gisteravond wachtten mensen bij de ingang van het Karolinska-ziekenhuis op een bericht over de toestand van de minister. Vanochtend werden bloemen gelegd bij het warenhuis waar de aanslag is gepleegd.

De veiligheidsmaatregelen rondom regeringsgebouwen in de Zweedse hoofdstad zijn aangescherpt, maar volgens een politiewoordvoerder zijn er geen aanwijzingen dat het om een politieke moord gaat. Volgens de Zweedse krant Dagens Nyheter sluit de politie niet uit dat het om een uit de hand gelopen tasjesroof gaat.

Internationaal is geschokt gereageerd op de dood van Lindh. Volgens VN-secretaris-generaal Kofi Anna heeft Zweden ,,een groot minister, een grote Zweed en een grote Europeaan verloren. Ik heb een goede vriend verloren, en de Verenigde Naties eveneens.''

NECROLOGIE: pagina 5