Weg met plaatjescultuur

Voor veel lezers is het ongetwijfeld leerzaam te vernemen welke journalistieke meerwaarde de redactie van deze krant heeft beoogd met de publicatie op 1 september van een foto met de lengte van een halve meter van een hardlopende Alastair Campbell. Deze foto verscheen naast een artikel (Blairs operatie Schone Lei) dat onder meer inging op het ontslag van de belangrijkste spindoctor van de Britse premier.

Zoals het onderschrift vermeldt laat de foto de joggende Campbell zien nadat hij zijn ontslag heeft aangeboden. Zo'n publicatie heeft wellicht zin – maar dan geringer van omvang – indien zij zou laten zien hoe de voormalige spindoctor tijdens zijn lichamelijke oefening worstelt met de tranen of op andere wijze emotie tot uitdrukking brengt die met het ontslag samenhangt.

Niets van dit alles.

We leren hoogstens wat meer over de beenhaartjes van Campbell die met dit formaat bijna te tellen zijn. De foto had evengoed een maand of een jaar geleden gemaakt kunnen zijn. Indien u de lezer wilde vertellen dat die dekselse Campbell ondanks het ontslag onverstoorbaar blijft joggen, had dit ook in één zin gekund, die naar schatting een honderdste van de ruimte van de foto had ingenomen.

Een andere reden had nog kunnen zijn dat het bij Campbell gaat om een atleet, die in zijn vrije tijd al veel records heeft gebroken. Maar zelfs op de sportpagina's van deze krant wordt aan gerenommeerde topsporters niet zoveel ruimte toegemeten.

De indruk die blijft hangen is dat de redactie zich telkens verder opjut in een cultuur van big is beautiful. Steeds vaker verschijnen, ook in deze krant, foto's wier excessieve omvang in geen enkele verhouding staat tot hun nieuwswaarde. Zou het niet zinvoller zijn wanneerde redactie zich opstelt als een bezonken tegengewicht tegenover de plaatjescultuur waarmee wij al via televisie, computer e.d. worden geconfronteerd dan in deze waan mee te lopen? Om nog maar niet te spreken van al het interessante nieuws dat de ruimte van deze foto's had kunnen vullen en dat wij nu moeten missen.

Heeft u vragen of opmerkingen over de krant? Mail aan lezerschrijft@nrc.nl