WAT DOEN DE KINDEREN

Monumenten bekijken

Zo'n 4000 monumenten zijn er dit weekend tijdens de open Monumentendagen op zaterdag 13 en zondag 14 september te bezoeken met speciale aandacht voor de Nederlandse boerderij. In heel Nederland zijn ook activiteiten voor kinderen georganiseerd, hieronder een greep uit het programma:

Dordrecht: zaterdag 13 september zijn er oude straatorgels te beluisteren die in de binnenstad spelen op het Draaiorgelfestijn. Kinderen mogen van de orgelman ook even aan het wiel draaien! Zondag zijn er kindertheatervoorstellingen in de Kloostertuin en straattheatervoorstellingen. Verder is er een kinderstadswandeling en een puzzelwandeltocht met doe-activiteiten onderweg. Ook kan de toren van de Grote Kerk beklommen worden, zijn de gevangeniscellen op de Stadhuiszolder open en worden in het Dordrechts Museum: op zaterdag om 14u korte verhalen verteld; zondag om 13u30 en 15u: theatrale rondleiding door mevrouw Pardon.

Leiden: De Waag en Boterhal zijn het centrale punt voor de Leidse jeugdactiviteiten. In de Waag begint een historische speurtocht er zijn theatervoorstellingen om 14u. en 16u. bij de Waag.

Leusden: In gasthuis Daatselaar ligt een doos met opdrachten die allemaal iets met Dikkie Dik te maken hebben. Kinderen kunnen zich verkleden als boer of boerin en zich laten fotograferen. Op boerderij Groot Zandbrink is voor de kinderen een doos met opdrachten over Bob de Bouwer en op boerderij Honthorst kunnen kinderen melken met behulp van een kunststof melkkoe.

Helaas is er geen speciale kinderactiviteitenrubriek op de website www.openmonumentendag.nl, maar het gratis magazine met alle opengestelde monumenten ligt wel bij VVV- en ANWB-kantoren, bibliotheken en vestigingen van het Bouwfonds.

Fotograferen

Het Nederlands Foto museum in Rotterdam heeft dit weekend een heuse portretstudio ingericht, waar kinderen van 6 tot 12 jaar in de huid van een portretfotograaf kunnen kruipen. Onder deskundige leiding bepalen zij wie er op de (zwart-wit)foto gaat en hoe het model (vader, moeder, zusje etc) er op mag komen te staan (of zitten). De foto wordt twee maal geprint op echt fotopapier. Eentje mag er mee naar huis worden genomen, de ander is om in het museum te hangen. Fotograaf Koos Breukel kiest de mooiste uit en die winnaars krijgen een oorkonde met een handtekening van de fotograaf.

Kruip in de huid van een portretfotograaf voor kinderen van 6 tot 12 jaar op za 13 sept en zo 14 sept tussen 13-17u in het Nederlands Fotomuseum, Witte de Withstraat 63, Rotterdam. Toegang is gratis, aanmelden op 010-2132011 of aan de balie van het museum.

De liefste tekkel kiezen

Welke tekkel lijkt het meest op Takkie, de tekkel van Jip en Janneke? Zaterdagmiddag 13 september wordt de eerste Tekkel Takkie-verkiezing in de Rotterdamse Kunsthal gehouden. Ter gelegenheid van de opening van de expositie Getekend Fiep Westendorp zal een deskundige jury beoordelen wie het meest op Takkie lijkt. Alle meisjes en jongens t/m 12 jaar kunnen zich nog t/m vrijdag 12 september met hun tekkel opgeven voor de verkiezing. Takkies die op de eerste drie plaatsen eindigen krijgen een dikke, dikkere en dikste kluif. Om die kluif te winnen moeten tekkels o.a. kunnen `lijnwandelen' (wandelen aan de riem), hardlopen en kunstjes doen ?

Tekkel Takkieverkiezing op za 13 sept vanaf 15u in de Kunsthal, Museumpark, Westzeedijk, Rotterdam. Opgeven kan nog op vrijdag 12 september via 010-4400300. Toegang voor een kind met tekkel, broertje of zusje en één begeleider gratis.

Door de tijd reizen

Onder de naam KidsParaat kunnen kinderen van in het Legermuseum, Delft op woensdagmiddagen in workshops een Reis door de Tijd maken variërend van de Romeinen tot de VN-vredesmissies. De eerste is 17 september: een `historische figuur' vertelt over de Romeinen en daarna wordt er in een workshop met behulp van een museummedewerker een Romeinse katapult gemaakt. In de filmzaal kan ook nog een film over de Romeinen worden bekeken.

Workshop Reis door de tijd: 17 sept de Romeinen, 12 nov Middeleeuwen. De workshops beginnen om 14u, duren tot 16u en €1,50 plus de toegang tot het museum (€2,20). Res is niet nodig. Inl 015-2150500 of www. legermuseum.nl

Muziek maken

Iedereen kan muziek maken! In de Klankspeeltuin aan de Swammerdamstraat 40 kunnen kinderen van 7 t/m 11 jaar spelen met geluid zonder dat er een traditioneel muziekinstrument of notenschrift aan te pas komt (zaterdag 13 en zondag 14 september 12-16u). De Klankspeeltuin is een van de 43 locaties van het Festival De Rode Loper met o.a. dans, muziek, theater, beeldende kunst, film, fotografie, wereldcultuur en spektakel in stadsdeel Oost/Watergraafsmeer in Amsterdam. Een greep uit het programma: op het Sajetplein is een programma met goochelaars, clowns, rap en wereldmuziek op zondag van 13-18u30. In het Kunstweb, Mauritskade 24 zijn er op zaterdag tussen 12-17u workshops. Voorlezen door Anneke Scholtens in de bibliotheek, 3de Oosterparkstraat 236. Zondag tussen 14-17u geeft beeldend kunstenaar Jan van Schaik een workshop Harry Potter toverstok maken met mes, schuurpapier en vuur. Inl www.rodeloper.org

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Mailen kan ook: agenda@nrc.nl