VOORKEUR THEATER

Hagedissenhuid

Bodil de la Parra schreef het toneelstuk Hagedissenhuid, een frisse tekst over oude mannetjes, met verrassende ingrediënten. Orkater voert het stuk deze maand op in het Amsterdamse Bellevue, in een eenvoudige doch doeltreffende regie van Matthijs Rümke.

Bij De la Parra zijn de zeventig-plussers geen verburgerlijkte fossielen. Dit moeten de mondige, modern-bejaarde babyboomers zijn waar Sanne Wallis de Vries ons al voor waarschuwde. Vooral Hunter (Porgy Franssen) zou je hoogstens veertig, vijftig geven. Hij praat doorlopend over neuken, hij surft over internet met zijn paarse i-Mac, en op zijn slangenlederen schoenen geeft hij een trillerige variant op de Moonwalk ten beste. Richard (Gijs Scholten van Aschat) lijkt aanvankelijk wat minder bij de tijd, maar hij gaat wel alleen naar Tibet, met zijn kaalgeschoren schedel en zijn monniksmantel om. Klaas (Geert Lageveen), de middenfiguur, hangt er een beetje bij. Hij is het meest traditioneel, al moet gezegd dat hij uitstekend voor zichzelf kan zorgen. Hij bakt appeltaarten met gember.

Venijnig vitten de mannen op elkaar. Vooral de onwelriekende schubbenhuidziekte van Richard geeft aanleiding voor veel geestige ruzietjes. Veel ontwikkeling zit er niet in, Hagedissenhuid is meer een verzameling snelle, korte dialogen; een ideale tekst voor doorgewinterde komische acteurs die elkaar lekker de loef af kunnen steken.

T/m 27 sept Bellevue, Amsterdam. Inl 020-5305301 of www.orkater.nl

Sprookjesbordeel

In Amsterdam, Rotterdam en Tilburg is het Sprookjesbordeel van Peter Verhelst te bezoeken; veertig minuten geblinddoekt op een bedje verwend worden door een acteur of actrice die je duistere sprookjes in het oor fluistert. Met zoemende achtergrondmuziek, druipende vruchten en tedere aanrakingen. Het bordeelbezoek laat je achter in een roes, met de herinnering aan een wazige droom van verboden genieten.

T/m 13 sept Amsterdam, Stadsschouwburg 020-4107760 of www.theaterfestival.nl. 9-24 sept Tilburg, Concertzaal 013-5490390 of www.theaterstilburg.nl.

Vleesch

Aanvankelijk wilde de jonge groep Annette Speelt de komedie The Food Chain van Nicky Silver spelen, maar bij nader inzien gingen ze liever met Theo van Gogh in zee, die met de groep een bewerking maakte van de decadente film La Grande Bouffe, over een aantal heren die zich in een landhuis opsluiten om zich dood te eten. Na de toneelversie van De Pijnbank (1993), is dit het theaterdebuut van de cineast/ columnist Van Gogh. Vleesch gaat zaterdag in première in het Theater aan het Spui in Den Haag.

T/m 23 sept Den Haag, Theater aan het Spui 070-3465272.

Dwarsdenken

Omdat de grote zaal van de Amsterdamse Stadsschouwburg wordt gerenoveerd, vinden de voorstellingen elders in het gebouw plaats. De Theatercompagnie speelt een week lang vijf monologen, geregisseerd door Theu Boermans, waarin hij het engagament en het vastlopen van jonge mensen bekijkt. Nieuw zijn Bombsong, over een jonge vrouw met een bom in haar tas (Ricky Koole) en Virus, over een beurshandelaar (Harry van Reijthoven). Verder: Rouwklacht, De koorts en Koliek. 16-22 sept Amsterdam, Stadsschouwburg. Inl 020-6242311 of www.theaterconpagnie.nl