VOORKEUR FILM

Moviedroom

Twintig oude glansfilms uit het depot van Amerikaanse distributeurs reizen langs zes filmhuizen. Bekende films als de gewelddadige western The Wild Bunch en de film die van Jean Harlow voorgoed de blonde seksgodin maakte, Bombshell (Victor Fleming, 1933). Of Cat on a Hot Tin Roof, een zinderende toneelverfilming met Paul Newman en Liz Taylor en I Confess' een van de Hitchcocks die niet elk jaar wel op televisie komt. En minder bekende, maar daarom niet mindere films als de science-fiction horror Demon Seed (met Julie Christie), de romantische Broadway-achter-de-schermen film Golddiggers of 1933, of de hilarische begrafenis-satire The Loved One. Ze hebben niet allemaal de tand des tijds doorstaan. In de kopie van The Loved One zit een hiaat van een paar tellen. Maar dat is klein ongemak vergeleken met de mogelijkheid om Rod Steiger als Mr. Joyboy zijn overvette moeder te zien volstoppen met een speenvarken. Het zijn eenmalige kansen, want de filmkopieën worden aan de filmhuizen geleverd op voorwaarde dat ze maar zes avonden draaien.

T/m 16 maart 2004. In Filmmuseum Amsterdam; Haags Filmhuis, Den Haag; 't Hoogt, Utrecht.

Nói Albinói

De 17-jarige Nói is een rebel without a cause en woont in een dorpje in IJsland, aan een fjord bij zijn oma en zijn vader, een would-be rebel die van Elvis droomt. Hij is briljant en hij verveelt zich te pletter. Hoofdrolspeler Tómas Lemarquis is een dwingende kale scholier, die met een mengeling van ernst en ironie door het besneeuwde dorpje sjokt, dromend van Hawaï en verliefd op Iris.

Regie: Dagur Kári. Met: Tómas Lemarquis, Elin Hansdóttir, Thröstur Leó Gunnarsson. In: Filmmuseum Cinerama, Rialto en Kriterion, Amsterdam; Haags Filmhuis; 't Hoogt, Utrecht.

Tati-retrospectief

Een vlekkeloze nieuwe 70mm-kopie van Playtime is het hoogtepunt in een rondreizend retrospectief van de Franse filmer en acteur, Jacques Tati. Zes lange speelfilms maakte Tati en een handjevol korte, soms geregisseerd door anderen. Voor de liefhebbers zijn vooral de vertoningen van Parade, zijn laatste film, hier zelden te zien en de korte filmpjes Soigne ton gauche, École des facteurs en Cours du Soir. Vooral in die laatste film is heel goed de basis te zien van Tati's talent: kijken, kijken en nog eens kijken.

In Amsterdam, Filmmuseum. Den Haag, Haags Filmhuis.

Dogville

Nicole Kidman is de vernietigende engel Grace in Lars von Triers Dogville. In een gestileerde setting stelt Von Trier morele vragen over plicht en menselijkheid. Hij doet dat in een fictief Amerika, waar arme bewoners tijdens de Grote Depressie, vluchtelinge Grace opnemen in ruil voor klusjes. Naarmate de klusjes weerzinwekkender worden, krijgt Grace meer en meer de trekken van een heilige. Toch is Kidman niet weer een van Von Triers lijdzame heldinnen.

Regie: Lars von Trier. Met Nicole Kidman, Paul Bettany, Lauren Bacall en James Caan. In Amsterdam, Den Haag, Leiden, Utrecht.

Fairuz

In Libanon, en trouwens ook in de rest van de Oriënt, heeft zangeres Fairuz een bijna goddelijke status.

De Nederlandse documentairemaker Jack Jansen probeert via haar fans haar betekenis èn de recente geschiedenis van Libanon te tonen. Druzen, moslims en christenen krijgen allemaal tranen in de ogen als zij 'ik heb je lief, mijn Libanon' zingt. En ze denken eigenlijk allemaal dat Fairuz het voor hen alleen zingt.

Fairuz - we hielden zoveel van mekaar, documentaire in het kader van Docuzone. Regie: Jack Jansen. In Amsterdam: Rialto.