VOORKEUR BEELDENDE KUNST

Wandtapijten

Wandtapijten behoorden in de zestiende en zeventiende eeuw tot de kostbaarste kunstwerken. Grote formaten en ontwerpen vereisten vele uren handwerk van gespecialiseerde wevers, die dure materialen zoals zijde, goud- en zilverdraad in de tapijten verwerkten. Vergeleken bij zulke staaltjes van verfijnd vakmanschap en toewijding, waren schilderijen relatief goedkoop. En als het geschilderde ontwerpen voor tapijten betrof, hadden die werken al helemaal een lage status, omdat ze als werkmateriaal werden beschouwd. Wie de tentoonstelling van tapijten en voorbereidende schilderijen in Museum Boijmans van Beuningen bezoekt, heeft moeite te geloven dat het ooit zo geweest moet zijn. De expositie toont een serie van acht wandtapijten met scènes uit het leven van de mythologische held Achilles, samen met acht eerste ontwerpen, geschetst in olieverf op houten panelen door Peter Paul Rubens en zeven verder uitgewerkte geschilderde modelli. Daarmee wordt bijna het volledige productieproces van een zeventiende-eeuwse reeks wandtapijten geïllustreerd. Slechts de 'kartons', levensgrote op stroken papier getekende ontwerpen die het directe voorbeeld vormden voor de wever, ontbreken. De tentoonstelling nodigt uit tot vergelijking door een ingenieuze opstelling van panelen in concentrische halve cirkels, met in de binnenste de schetsen, in het midden de modelli en in de buitenste de wandtapijten. Door de ruimtes tussen de panelen is in een oogopslag schets, model en tapijt van dezelfde compositie te zien.

Rubens: het leven van Achilles t/m 16 nov in Museum Boijmans van Beuningen, Museumpark, Rotterdam.

Di-za 10-17u, zo 11-17u

Willem Witsen

In het Gemeentearchief Amsterdam is de expositie Witsen en Amsterdam te zien, met 150 schilderijen, tekeningen, etsen, foto's en egodocumenten van kunstenaar Willem Witsen (1860-1923). En in Dordrecht vindt gelijktijdig de tentoonstelling Stemmingen plaats, met thematisch gerangschikte schilderijen, aquarellen en etsen.

Witsen en Amsterdam t/m 26 okt in Gemeentearchief Amsterdam, Amsteldijk 67, Amsterdam. Ma t/m zo 11-17u. Willem Witsen (1860-1923) – Stemmingen', t/m 16 nov in het Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht. Di t/m zo 11-17u.

Marcel van Eeden

Op de expositie van Marcel van Eeden in het GEM hangen wel zeshonderd tekeningen. Er zijn abstracte en figuratieve tekeningen en er is een eindeloze variatie in onderwerpen. De meeste zijn zwart-wit, in talloze schakeringen, maar er zijn er ook enkele in kleur. De tekeningen zijn geïnspireerd door afbeeldingen en teksten uit de tijd voor 1965, zijn geboortejaar. Elke dag komt er een tekening op zijn website bij (www.marcelvaneeden.nl).

Marcel van Eeden, Retrograde, tekeningen 1993-2003 t/m 28 sept. GEM, Stadhouderslaan 43, Den Haag. Di-zo 14-22u.

Hans Holbein

Hans Holbein de Jonge (1497/98-1543) wordt tegenwoordig in Engeland en Frankrijk, net als Memling en Dürer, gezien als een topschilder van de noordelijke Renaissance. Alleen in Nederland is zijn reputatie minder. Dat zal te maken hebben met het feit dat hij vooral bekend staat als portretschilder van Engelse en Franse beroemdheden als Hendrik VIII en Thomas More – Erasmus is de enige Nederlandse uitzondering. Des te specialer is het dat nu juist het Mauritshuis een expositie aan hem wijdt.

Holbein, t/m 16 nov Mauritshuis, Korte Vijverberg 8, Den Haag. Dag 10-17u.

En verder

Elke Krystufek Naakt & mobiel t/m 28 sept GEM, Stadhouderslaan 43, Den Haag di t/m zo 14-22u; Dreamscapes. Beelden op de berg 8. Arboretum Belmonte, Gen. Foulkesweg 94, Wageningen t/m 13 sept, di t/m zo 11-17u. Heel de wereld trekt naar Veere t/m 2 nov Mus De Schotse Huizen, Kaai 25/27, Veere ma-za 12-17u zo13-17u; Malczewski (1854-1929). Schilder van de Poolse ziel t/m 5 okt Drents Mus, Brink 1, Assen di-zo 11-17u; Kadir van Lohuizen, Aderen t/m 19 okt Kunsthal Rotterdam, Museumpark di t/m za 10-17u zo 11-17u; Erik Andriesse. t/m 14 sept De Pont, Wilhelminapark 1 Tilburg. Di t/m zo 11-17u.