VOORKEUR AMSTERDAM

EXPOSITIE

Rare Snuiters

Voor de fototentoonstelling Rare Snuiters in De Nieuwe Kerk maakte Nederlands bekendste bioloog, Midas Dekkers, als gastconservator een keuze uit Nederlandse fotocollecties. Rode draad door de tentoonstelling is de manier waarop Nederlanders, sinds de uitvinding van de fotografie in 1839, `de vreemdeling' of `de buitenlander' in beeld hebben gebracht, en hoe dat beeld in de loop der jaren is veranderd. Dekkers koos zowel historische als hedendaagse beelden, van beroemde fotografen als Ed van der Elsken, Cas Oorthuys, Sam Presser, Catrien Ariëns, Kadir van Lohuizen en Bertien van Manen. Daarbij verdeelde hij de werken in zes categoriën: rare snuiters, lelijke beesten, edele wilden, werkvolk, arme schepselen en lustobjecten. De toeschouwer wordt op deze manier geconfronteerd met de manier waarop wij gewend zijn naar `de ander' te kijken.

Rare snuiters. Midas Dekkers kiest uit de Fotocollectie Nederland. T/m 26 okt in De Nieuwe Kerk, Dam, Amsterdam. Dag van 10-18u, do tot 22u. Inl: 020-6386909 of www.nieuwekerk.nl.

MUZIEK

Bach Festival

In het jaarlijkse Bachfestival in de Waalse Kerk geeft Ex Tempore olv Florian Heyerick 11 sept (20u) een concert. Op 12 sept (20u) speelt het Utrecht Barok Consort, om 22u30 gevolg door de gambiste Mieneke van der Velden, die twee cellosuites van Bach speelt. Op 13 sept (Open Monumentendag) klinkt van 11-16u het orgel, waarna er om 17u en 20u nog Concerten worden gegeven. Op 14 sept zijn er concerten om 14u, 17u en 20u.

Waalse Kerk, Walenpleintje Amsterdam. www.bachfestival.nl

FOTOGRAFIE

Eindexamens Het Amsterdams Centrum voor Fotografie stelde een tentoonstelling samen met werk van de beste eindexamenkandidaten die deze zomer aan de diverse Nederlandse academies afstudeerden. Op 11 september wordt om 20u30 een discussie georganiseerd waarbij docenten van deze academies praten over de ontwikkelingen in het fotografieonderwijs.

Eindexamens Fotografie 2003. T/m 11 okt in het Amsterdams Centrum voor Fotografie, Bethaniënstraat 9, Amsterdam. Wo t/m vr 13-17u, za 11-17u.

FILM

Drijf-in bios

In het Amsterdamse Bos worden op vrijdag en zaterdag vanaf 20u30 films vertoond in een drijvende openluchtbioscoop. Bezoekers kunnen vanaf hun bootjes de films bekijken, vrijdag het onderwaterspektakel The Abyss (James Cameron, 1989), zaterdag het sinistere sprookje La Cité des enfants perdus (Marc Caro en Jean-Pierre Jeunet, 1995). Het geluid gaat via een FM-frequentie (radio en zaklamp mee).M et morseseinen kan eten worden besteld.

Drijf-in bios vanaf 20u30. Inl 020-4081836 of www.buitenland.org

CABARET

Stuk in Panama Sanne Wallis de Vries spot met cabaretwetten in een voorstelling die vóór de pauze (komisch gekeuvel) heel anders is dan daarna (vooral zang) en toch een eenheid vormt. Geen typetjes, maar wel veel persiflerende terzijdes. Van de koningin tot Mick Jagger en van Oprah Winfrey tot een nummertje Duitse porno. Niets is voorspelbaar, alles komt ter sprake in dit intrigerende zelfportret.

11-12 sept Panama, Oostelijke Handelskade 4. Inl 020-3118680 of www.panama.nl.